Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před Vánocemi 2015 jsem pořádal konferenci s mezinárodní účastí. Okolo 20.12.2015 se Dr. XY vracel do Německa a cestou havaroval auto. Vyproštění zařizovala odtahová služba BB, která si také auto odvezla - auto bylo nepojízdné. Dr. XY nakonec do Berlína dojel stopem. Dr. XY potřebuje v Německu auto odhlásit, k čemuž potřebuje SPZ, ale majitel odtahové služby se jejich odeslání brání.

Navíc tento člověk neumí ani slovo cizím jazykem, takže se všechna komunikace děje skrze mě nebo mojí kolegyni. Majiteli jsem několikrát volal už o Vánocích 2016 a v lednu 2016. Pokaždé se ptal na to, kolik mu zaplatíme, když SPZ vydá, navíc tuto částku při každém telefonátu stupňoval. Dr. XY mu dokonce nabídl, ať si auto nechá výměnou za SPZ, ale na to tento pán začal namítat, že je to bezcenný šrot atd. Dokonce v lednu 2016 ještě zapíral, že by byl v kontaktu s mojí kolegyní (my jsme mu samozřejmě neřekli, že o sobě víme). Od února mi už ani nezvedá telefon. Co teď? Jiří

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že majitel odtahové služby odmítá vydat věc, která není jeho majetkem (a to bez odpovídajícího právního důvodu), doporučuji Vám (resp. vlastníkovi předmětného automobilu a SPZ), aby majiteli odtahové služby pohrozil podáním trestního oznámení, popř. aby trestní oznámení na majitele odtahové služby podal. Nelze totiž vyloučit, že se majitel odtahové služby nedopustil některého přestupku či trestného činu proti majetku.
Nastalá situace je samozřejmě řešitelná i prostředky občanského soudního řízení, předpokládám však, že vlastník předmětného automobilu a SPZ nebude mít chuť k zahajování soudního řízení v České republice. Pokud se vlastník předmětného automobilu SPZ rozhodne přesto věc řešit občanskoprávní cestou, doporučuji mu využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
Za zkoušku by v této souvislosti stálo alespoň zaslání tzv. předžalobní výzvy. Nelze totiž vyloučit, že předžalobní výzva, psaná na hlavičkovém papíře advokátní kanceláře, udělá na majitele odtahové služby dojem, v jehož důsledku se rozhodne SPZ dobrovolně odevzdat jejich vlastníkovi.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu uvádím, že německá právní úprava zajisté zná i způsob, jakým je možné odhlásit automobil z registru motorových vozidel bez odevzdání SPZ (tento způsob musí být využíván např. v případech, kdy dojde k úplnému zániku automobilu, popř. k zániku SPZ). V tomto ohledu můžete kontaktovat Ministerstvo dopravy ČR a informovat se zde, zda nemá povědomí o obdobné právní úpravě v Německu:
http://www.mdcr.cz/cs/default.htm

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.