Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem dlouhodobě v Anglii. Před odjezdem z ČR jsem vystavil obecnou plnou moc na svého otce v zastupování slovy na „všech“ dražbách pro případnou účast v nějaké dražbě. Na první dražbě plnou moc použil bez problémů, pro druhou dražbu ho ale dražitel odmítl zapsat s tím, že plná moc je příliš obecná.

Dle jeho názoru plná moc měla být konkrétnějšího rázu – např. tam mohlo být vytečkované místo, ve kterém bude vždy konkrétní dražební jednání (jeho specifikace) doplněno. Doplňování údajů do plné moci po ověření přece znehodnotí plnou moc (aspoň jak mi bylo v době vystavení vysvětleno)? Je možno se proti rozhodnutí dražitele nějak odvolat (vlastní dražba bude až za 14 dní)? Děkuji za jakoukoliv radu jak mám postupovat. Vím o možnosti dražitelem požadované dokumenty ověřit na ambasádě, ale tato možnost je pro mě nedosažitelná. Tomáš

ODPOVĚĎ:
Pokud není plná moc sepsána přímo notářským zápisem, pak do ní můžete vlastní rukou dopsat číslo dražebního jednání, pokud z plné moci vyplývá, že byla udělena k zastoupení u dražeb, což dle Vašich slov byla. Doporučuji tedy dopsat vlastní rukou do již ověřené. Pokud máte k dispozici přímo rozhodnutí dražitele, mělo by tam být i poučení o opravném prostředku. Pokud rozhodnutí nevydal, požadujte po něm písemné rozhodnutí s odůvodněním a poté na základě této listiny můžete podat námitky proti rozhodnutí o příklepu jinému dražiteli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.