Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcera 05/2015 předložila na Dopravním podniku města Brna falešné studijní potvrzení z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovi univerzity (s přepsaným datem studijního období) za účelem získání studentské slevy na režijní jízdenku v době, kdy měla na fakultě přerušené studium a studentkou nebyla.

Dopravní podnik na to přišel na základě dožádání si potvrzení o pravosti studijního potvrzení u výše zmíněné fakulty. Dcera doplatila plné jízdné a ze strany Dopravního podniku řízení bylo ukončené. 02/2016 si ale dcera aktivovala studium na fakultě a přišlo ji oznámení o zahájení disciplinárního řízení pro podezření z podvodu, kdy se prokazovala zfalšovaným studijním potvrzením. Zajímá mě, jestli je toto přestupkem, který může řešit disciplinární komise fakulty (ve výčtu přestupcích studijního řádu jsem to nenašla) a pokud ano, jak se bude postupovat, když datum disciplinárního řízení je stanoveno na den, kdy dcera bude mít studium opět přerušeno (aktivovala si ho kvůli uznání předmětu a dále si ho bude aktivovat až v květnu 2016 na státnice)? Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Dle § 64 zákona o vysokých školách je disciplinárním přestupkem zaviněné porušení povinností stanovených právními předpisy nebo vnitřními předpisy vysoké školy (a jejích součástí). Zákon o vysokých školách tedy neobsahuje podrobnější úpravu skutkových podstat disciplinárních přestupků a ponechává tudíž vysokým školám poměrně široký prostor pro úvahu, která jednání budou za disciplinární přestupek považována.
V této souvislosti je dále vhodné nahlédnout do Disciplinárního řádu Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity, který je dostupný zde:
http://www.muni.cz/econ/general/legal_standards/disciplinary_code
Dle čl. 1/1 písm. a) disciplinárního řádu je disciplinárním přestupkem zaviněné porušení povinnosti stanovené zákonem o vysokých školách nebo jiným právním předpisem (toto vymezení disciplinárního přestupku dle disciplinárního řádu tak koresponduje jeho definici dle zákona o vysokých školách). Disciplinárním přestupkem tak může být např. hrubé porušení povinností, pravidel a zákazů vyplývajících ze zákona o vysokých školách nebo z jiných právních předpisů (jak vyplývá z čl. 1/2 písm. f) disciplinárního řádu).
Skutek Vaší dcery tak může být kvalifikován jako disciplinární přestupek i v případě, že není v disciplinárním řádu (či jiném vnitřním předpise vysoké školy) výslovně popsán.
Dle § 65/1 zákona o vysokých školách lze za disciplinární přestupek uložit některou z následujících sankcí:
a/ napomenutí,
b/ podmíněné vyloučení ze studia se stanovením lhůty a podmínek k osvědčení,
c/ vyloučení ze studia.
Od uložení sankce je možné upustit, jestliže samotné projednání disciplinárního přestupku vede k nápravě. Při ukládání sankcí se přihlíží k charakteru jednání, jímž byl disciplinární přestupek spáchán, k okolnostem, za nichž k němu došlo, ke způsobeným následkům, k míře zavinění, jakož i k dosavadnímu chování studenta, který se disciplinárního přestupku dopustil, a k projevené snaze o nápravu jeho následků. Vyloučit ze studia lze pouze v případě úmyslného spáchání disciplinárního přestupku.
Co se týče přerušení studia Vaší dcerou, je podstatné upozornit na § 66 zákona o vysokých školách, dle něhož platí, že disciplinární přestupek nelze projednat, jestliže uplynula lhůta jednoho roku od jeho spáchání. Do lhůty jednoho roku se nezapočítává doba, kdy osoba není studentem.
Toto pravidlo bylo transponováno rovněž do disciplinárního řádu, a to do jeho čl. 5, který stanoví:
„Disciplinární přestupek nelze projednat, jestliže v téže věci již bylo rozhodnuto anebo jestliže od spáchání skutku, v němž je disciplinární přestupek spatřován, nebo od pravomocného odsuzujícího rozsudku v trestní věci uplynula lhůta jednoho roku. Do lhůty jednoho roku se nezapočítává doba, kdy osoba není studentem. “
Pokud má Vaše dcera v současné době studium přerušeno, jednoletá promlčecí lhůta disciplinárního přestupku neběží (její běh se obnoví, až se Vaše dcera opět stane studentem).
Je-li jednání disciplinární komise stanoveno na den, kdy bude mít Vaše dcera studium přerušené, nechť se Vaše dcera obrátí na disciplinární komisi (popř. na děkana) s žádostí o stanovení jiného termínu jednání disciplinární komise. Skutečnost, že osoba není studentem, totiž představuje překážku jednání disciplinární komise (jak vyplývá z čl. 6/4 disciplinárního řádu).
Rozhodnutí ve věci disciplinárního přestupku musí být vyhotoveno písemně, musí obsahovat odůvodnění a poučení o možnosti podat žádost o přezkoumání a musí být studentovi doručeno do vlastních rukou (§ 68/3 písm. h) zákona o vysokých školách).
Student může do 30 dnů ode dne, kdy mu bylo rozhodnutí o disciplinárním přestupku doručeno, požádat o přezkoumání rozhodnutí; zmeškání této lhůty lze ze závažných důvodů prominout. Žádost se podává děkanovi. Děkan může sám žádosti pouze vyhovět a rozhodnutí změnit nebo zrušit, jinak ji předá k rozhodnutí rektorovi. Rektor změní nebo zruší rozhodnutí, které bylo vydáno v rozporu se zákonem, vnitřním předpisem vysoké školy nebo její součásti (§ 68/4 zákona o vysokých školách, totéž je zakotveno rovněž v čl. 9/2 disciplinárního řádu).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že Vaše dcera se zároveň mohla dopustit:
- trestného činu podvodu dle § 209/1 trestního zákoníku, pokud se tímto způsobem hodlala obohatit o částku od 5.000,- Kč do 24.999,- Kč (nebo více) ;
- přestupku proti majetku dle § 50/1 písm. a) zákona o přestupcích, pokud se hodlala obohatit o částku do 4.999,- Kč.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)
zákon č. 40/2009 Sb. , trestní zákoník
zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.