Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem půdního nebytového prostoru v domě, kde je SVJ a 23 jednotek (bytových i nebytových). Můj nebytový prostor má 97 m2 a tomu odpovídá podíl na společných prostorách. Půdní prostor v mém vlastnictví jsme předělili sádrokartonovými příčkami. Z jedné velké místnosti vznikly tři malé.

Do nosných konstrukcí ani do obvodových zdí jsme nezasahovali, celková plocha se nezměnila. Vedení SVJ chce po nás přesnou plochu jednotlivých místností s tím, že se musí dělat nové prohlášení vlastníka a zapsání do katastru prý bude stát cca 20.000,-Kč. Je to naše povinnost, když podíl na domě zůstal stejný?
Prostor zabírá pořád 97m2. Je možné, že se v budoucnu jedna příčka odstraní a opět se bude dělat nové prohlášení vlastníka? Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
Dle § 1166/3 občanského zákoníku tvoří přílohu prohlášení vlastníka půdorysy všech podlaží, popřípadě jejich schémata, určující polohu bytů a společných částí domu, spolu s údaji o podlahových plochách bytů.
Prakticky totéž platilo rovněž před účinností občanského zákoníku (tedy do 31. 12. 2013). Konkrétně dle § 4/2 písm. b) zákona o vlastnictví bytů muselo prohlášení vlastníka mimo jiné obsahovat popis bytů, jejich příslušenství, podlahovou plochu a popis jejich vybavení, přičemž přílohou prohlášení musely být opět půdorysy všech podlaží, popřípadě jejich schémata, určující polohu bytů a společných částí domu, s údaji o podlahových plochách bytů (§ 4/3 zákona o vlastnictví bytů).
Ve Vašem případě je podstatné, jak podrobně je zpracován půdorys Vašeho podlaží v prohlášení vlastníka (tzn. zda je tu pouze schematicky určena poloha jednotlivých bytů a nebytových prostor, nebo zda je zde každý byt a nebytový prostor podrobněji rozkreslen).
V každém případě platí, že povinnou součástí (přílohou) prohlášení vlastníka je údaj o podlahové ploše bytu (nebytového prostoru) jako celku, tzn. že údaje o podlahových plochách nově vzniklých místností není nutné do prohlášení vlastníka zanášet.
Je-li prohlášení vlastníka v případě Vámi obývaného bytového domu natolik podrobné, že jsou zde uvedeny i podlahové plochy jednotlivých místností (v rámci každého bytu či nebytového prostoru), nemění tato skutečnost nic na tom, že povinnost změnit prohlášení vlastníka (resp. aktualizovat jeho přílohu) by nastala až v okamžiku, kdy by došlo ke změně podlahové plochy bytu či nebytového prostoru jako celku.
V této souvislosti Vám doporučuji nahlédnout rovněž do stanov SVJ (popř. do jiného obdobného interního předpisu SVJ), zda zde není Vámi popsaná situace upravena odlišně.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 72/1994 Sb. , kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde (s výjimkou právních předpisů již neplatných) :
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.