Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zakladatel svěřenského fondu. Z mé snahy bylo zjištěno, že svěřenský fond je povinen platit daně mimo zákonných výjimek a vést podvojné účetnictví. Statut svěřeneckého fondu bude zcela jednoduchý a to vyčleněný byt a běžný bankovní účet u 400.000,-. Plnění obmyšlenému - právnické osobě.

Společenství vlastníků bytových jednotek SVJ bude měsíční úhrada dříve nájemného bytovému družstvu, nyní měsíční předpis na úhradu příspěvků vlastníka a záloh na poskytované služby a to bude pohyb zaznamenaný na běžném účtu svěřenského fondu ve prospěch účtu Společenství vlastníků bytových jednotek. Z účtu vlastního na účet cizí. Samozřejmě bude docházet k doplňování zůstatku BÚ zakladatelem fondu, poplatky bance, připsané úroky. Fond nebude podnikat ani byt nebude pronajímán. Daňová povinnost není. Z důvodu naprosté mé neznalosti je obtížné správně vést podvojné účetnictví fondu, a tím asi budu muset požádat o službu placeného daňového poradce. Není vám známa nějaká úleva finanční správou nebo rada jak daný problém zvládnout? Děkuji. Pavel

ODPOVĚĎ:
Svěřenský fond bude mít povinnost vést účetnictví v souladu se zákonem o účetnictví. Za jeho správnost odpovídá správce fondu. Bude nutné také podávat přiznání k dani z příjmů právnických osob. Doporučuji využít služeb daňového poradce. Nezapomeňte, při vyčlenění bytu do svěřenského fondu, podat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.