Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na vás s prosbou, zda postup lázní k nároku na platební poplatek za ubytování, i když není požadováno, je v souladu se zákonem o omezování osobní svobody. Na moji žádost a po doporučení ošetřujícího lékaře na pobyt v lázních s lázeňskou léčbou, který byl schválen mojí pojišťovnou, jsem obdržel poukaz na příspěvkovou lázeňskou péči, při které si úhrady za ubytování a stravování hradí sám pacient.

Jsem důchodce a jelikož bydlím 25 km od lázní, jsem požadoval pouze lázeňskou léčbu bez ubytování, které v Lázních Kunratice představuje částku 405. -Kč denně a já mohu do lázní dojíždět k lázeňské léčbě denně vlastním autem. K mému úžasu mi bylo řečeno, že lázeňská péče bez ubytování není možná, že musím v lázních bydlet a že tento postup lázní je od letošního roku (2016) v souladu se zákonem a nařízením pojišťoven, které prý nebudou hradit lázeňskou péči, pokud není spojena s ubytováním. Ubytování tedy musím uhradit, což při 21 dnech pobytu v lázních představuje částku 8.505 Kč a to ještě bez stravování, které představuje dalších 268 Kč denně. Nemohu uvěřit tomu, že pacient, i kdyby bydlel přímo v místě lázní, by musel platit ubytování. Vzhledem k tomu, že i já, kterému trvá dojíždění do lázní cca 20 minut, musím platit zbytečně tak vysokou částku peněz, aniž bych to požadoval. Děkuji, Zbyněk

ODPOVĚĎ:
Jelikož Vám byla poskytnuta "Příspěvková lázeňská péče", hradíte si ubytování a stravu sám. Lázeňská léčba s užitím přírodního léčivého zdroje je dle platné legislativy lůžkovou formou zdravotní péče. Proto ji nelze poskytovat ambulantní formou bez ubytování v registrovaném zdravotnickém zařízení. Z tohoto důvodu je bohužel pro Vás situace opravdu taková, že musíte uhradit ubytování i stravu v lázních, ve kterých Vám má být péče poskytnuta bez ohledu na to, že bydlíte kousek od místa lázní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.