Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Často se mi stává, že při vstupu do areálu nějakého podniku po mě chce vrátný/ochranka předložit občanský průkaz. Má na to právo? Pokud ne, co všechno musí obsahovat jiný doklad, kterým se prokážu? Děkuji, Čeněk

ODPOVĚĎ:
Žádný právní předpis nezakotvuje oprávnění vrátných, zaměstnanců bezpečnostních agentur apod. vyžadovat po Vás prokázání Vaší totožnosti. Jedná se o požadavek subjektu střežícího určitý objekt či areál, kterému můžete, ale nemusíte vyhovět. V případě, že požadavku na prokázání totožnosti nevyhovíte, nemusí Vás vrátný do objektu či areálu vpustit. V tomto ohledu se tedy jedná o splnění určité podmínky pro vstup do objektu či areálu (je pouze na Vašem rozhodnutí, zda stanovenou podmínku splníte a do objektu či areálu budete vpuštěn, nebo zda se rozhodnete podmínku nesplnit, přičemž do objektu či areálu vpuštěn nebudete).
Co se rozumí prokázáním totožnosti není v českém právním řádu upraveno jednotně, tzn. že význam tohoto úkonu upravuje každý právní předpis (který prokázání totožnosti zmiňuje) zvlášť. V tomto ohledu upozorňuji např. na:
- § 63/1 zákona o Policii České republiky, dle něhož se prokázáním totožnosti rozumí prokázání jména, popřípadě jmen, příjmení, data narození a v případě potřeby také adresy místa trvalého pobytu, adresy místa pobytu nebo adresy bydliště v zahraničí, rodného čísla a státní příslušnosti;
- § 12/1 zákona o obecní policii, dle něhož se prokázáním totožnosti rozumí zjištění jména, příjmení, data narození, rodného čísla a bydliště osoby;
- § 36/5 správního řádu, dle něhož se průkazem totožnosti rozumí doklad, který je veřejnou listinou, v němž je uvedeno jméno a příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu, popřípadě bydliště mimo území České republiky a z něhož je patrná i podoba, popřípadě jiný údaj umožňující správnímu orgánu identifikovat osobu, která doklad předkládá, jako jeho oprávněného držitele.
Je-li po Vás vrátným či zaměstnancem bezpečnostní agentury požadováno prokázání totožnosti, neměl by tento požadavek směřovat k prokázání údajů ve větším rozsahu, než je uvedeno výše. Bylo by ostatně přinejmenším nelogické, pokud by si vrátný dělal nárok na prokázání většího množství osobních údajů, než je oprávněn po Vás požadovat např. příslušník Policie České republiky.
V českém právním řádu je oprávnění požadovat prokázání totožnosti přiznáno řadě subjektů, např. příslušníkovi Policie České republiky (§ 63/2 zákona o Policii České republiky), příslušníkovi obecní policie (§ 12/2 zákona o obecní policii) či oprávněné úřední osobě (§ 36/5 správního řádu).
Svou totožnost můžete prokázat jakoukoli veřejnou listinou, z níž jsou patrné požadované údaje (např. tedy jméno, příjmení, datum narození, adresa místa trvalého pobytu apod.).
Na tomto místě je vhodné připomenout, že ohledně veřejných listin obsahuje český právní řád domněnku, že údaje uvedené na těchto listinách jsou pravdivé a není třeba je prokazovat jiným způsobem. Tato vlastnost veřejných listin je zakotvena v těchto právních předpisech:
- v § 567 a § 568/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že veřejná listina je listina vydaná orgánem veřejné moci v mezích jeho pravomoci nebo listina, kterou za veřejnou listinu prohlásí zákon; je-li nějaká skutečnost potvrzena ve veřejné listině, zakládá to vůči každému plný důkaz o původu listiny od orgánu nebo osoby, které ji zřídily, o době pořízení listiny, jakož i o skutečnosti, o níž původce veřejné listiny potvrdil, že se za jeho přítomnosti udála nebo byla provedena;
- v § 134 Občanského soudního řádu, dle něhož platí, že listiny vydané soudy České republiky nebo jinými státními orgány v mezích jejich pravomoci, jakož i listiny, které jsou zvláštními předpisy prohlášeny za veřejné, potvrzují, že jde o nařízení nebo prohlášení orgánu, který listinu vydal, a pravdivost toho, co je v nich osvědčeno nebo potvrzeno;
- v § 53/3 správního řádu, dle něhož platí, že listiny vydané soudy České republiky nebo jinými státními orgány nebo orgány územních samosprávných celků v mezích jejich pravomoci, jakož i listiny, které jsou zvláštními zákony prohlášeny za veřejné, potvrzují, že jde o prohlášení orgánu, který listinu vydal a pravdivost toho, co je v nich osvědčeno nebo potvrzeno.
Na tomto místě zbývá upozornit na ty průkazy, které jsou veřejnými listinami, a které má většina (či alespoň určitá část) občanů běžně k dispozici. Těmito průkazy (s jejichž pomocí lze prokazovat totožnost) jsou:
1/ Občanský průkaz:
Dle § 2/1 zákona o občanských průkazech je občanský průkaz veřejná listina, kterou občan prokazuje své jméno, popřípadě jména, příjmení, podobu a státní občanství České republiky, jakož i další údaje v ní zapsané podle tohoto zákona.
Na tomto místě (mírně nad rámec Vašeho dotazu) připomínám, že občanský průkaz je zakázáno přijímat jako zástavu a odebírat jej při vstupu do objektů nebo na pozemky, přičemž je zároveň zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu občana, kterému byl občanský průkaz vydán (§ 15a/1 a 2 zákona o občanských průkazech).
2/ Cestovní doklad:
Dle § 2/1 zákona o cestovních dokladech je cestovní doklad veřejná listina opravňující občana k překračování státních hranic České republiky přes hraniční přechod. Cestovním dokladem občan prokazuje své jméno, popřípadě jména, příjmení, rodné číslo, podobu, státní občanství České republiky a další údaje zapsané nebo zpracované v cestovním dokladu podle tohoto zákona.
3/ Řidičský průkaz:
Dle § 103/1 zákona o silničním provozu je řidičský průkaz veřejná listina, která osvědčuje řidičské oprávnění držitele a jeho rozsah a kterou držitel prokazuje své jméno, příjmení a podobu, jakož i další údaje v ní zapsané podle tohoto zákona.
Na tomto místě opět připomínám, že řidičský průkaz nesmí být ponecháván a přijímán jako zástava a odebírán při vstupu do objektů nebo na pozemky (§ 103/2 zákona o silničním provozu).
4/ Průkaz osoby se zdravotním postižením:
Dle § 34/5 zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením je průkaz osoby se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P) veřejnou listinou.
5/ Zbrojní průkaz:
Dle § 16/1 zákona o zbraních je zbrojní průkaz veřejná listina, která fyzickou osobu opravňuje k nabývání vlastnictví a držení zbraně nebo střeliva do těchto zbraní. Jelikož je zbrojní průkaz veřejnou listinou, je jeho držitel oprávněn prokazovat svou totožnost (v rozsahu údajů uvedených ve zbrojním průkazu) jeho prostřednictvím.
Veřejnou listinou naopak není např. průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny, neboť není žádným právním předpisem za veřejnou listinu prohlášen.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 273/2008 Sb. , o Policii České republiky
zákon č. 553/1991 Sb. , o obecní policii
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 328/1999 Sb. , o občanských průkazech
zákon č. 329/1999 Sb. , o cestovních dokladech
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)
zákon č. 329/2011 Sb. , o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů
zákon č. 119/2002 Sb. , o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.