Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1) Alimenty má otec zplacené, ale chci se zeptat pokud dcera nenajde práci a nevrátí se do školy, jestli může opět o ně žádat. Je registrovaná na ÚP, do konce dubna má nespecifický kurz s praxí, dostává zatím měsíčně přes 3000 Kč.

2) Nemáme žádné informace ohledně otcova zdravotního stavu, popř. i jeho rodiny ohledně dědičnosti nemoci a alergií. Jestli je možné to zařídit, aby je měla zapsané ohledně budoucnosti v její zdravotní dokumentaci. Otec nám na to neodpovídá - nereaguje. Děkuji. Milada

(ŘEŠENÍM BY MOHLO BÝT I GENETICKÉ VYŠETŘENÍ DANÉHO POTOMKA, JE-LI INDIKOVÁNO)

ODPOVĚĎ:
1. U výživného na dítě platí, že rodič je povinen přispívat na jeho obživu po dobu, co potomek není schopen se sám živit. Tou samostatností není myšleno pouze to, že dítě najde práci, ale skutečnost, že dítě má možnost živit se samo. Dávky od ÚP, případně následně jiné dávky státní sociální podpory jsou brány jako příjem. Tudíž ne, otec již na dítě povinnost přispívat nemá.
2. Nemůžete nikoho donutit, aby Vám sdělil svůj zdravotní stav, pakliže tak neuvádí zákon. Obávám se, že ohledně zjištění zdravotního stavu a možných genetických nemocí, budete muset „jít“ po vlastní ose, resp. zajistit si příslušná vyšetření Vaší osoby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.