Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás požádat o informaci, zda je možné získat od ÚP Příspěvek na podnikání, pokud jsem již v daném oboru podnikala (Překladatelská a tlumočnická činnost), ovšem jen na rodičovské dovolené a jako přivýdělek (cca. 5.000,- Kč/měsíčně) při částečném úvazku při zaměstnání.

Od 07/2015 jsem vedena na ÚP, svou podnikatelskou činnost jsem přerušila k 30.06.2015 a hledala práci v oboru překladatelství. Zatím bezúspěšně. Tuto práci budu moci naplno věnovat, jen pokud opět budu OSVČ na "plný úvazek". Ač jsem v tomto oboru podnikala, ale jen pro přivýdělek, mám na "Příspěvek na podnikání od ÚP" nárok? Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Příspěvek na zřízení společensky účelného pracovního místa pro uchazeče o zaměstnání za účelem výkonu samostatné výdělečné činnosti, zjednodušeně nazýván též příspěvek na podnikání, je jednorázová finanční výpomoc určená uchazečům o zaměstnání, kteří jsou v evidenci Úřadu práce a rozhodli se začít podnikat.
Příspěvek je nenárokový, o jeho přidělení rozhoduje komise a přiděluje ho jen vybraným uchazečům o zaměstnání. Tento příspěvek je určen uchazečům o zaměstnání, kteří se rozhodli samostatně podnikat.
Výše příspěvku na podnikání není pevně stanovena a rozhoduje o ni speciální komise. Příspěvek má však svou maximální výši, a to 6 násobek průměrné mzdy.
Jedná se o finanční výpomoc formou:
- návratného příspěvku,
- příspěvku na úhradu úroků z úvěrů nebo
- jiného účelově určeného příspěvku.
Můžete jej tedy použít například na investici do začátku podnikání, spojenou s nákupem potřebného zařízení.
Žadatel musí být době podání žádosti veden v evidenci Úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání. Pokud svoji evidenci na Úřadu práce žadatel v průběhu schvalování jeho žádosti ukončí, žádost se zamítne.
Při schvalování žádosti se zvažuje několik aspektů, jako např. situace na trhu práce, délka evidence uchazeče o zaměstnání na Úřadu práce, jeho věk, kvalita podnikatelského záměru, náklady souvisejícím se zřízením nového pracovního místa. Tato kritéria, stejně jako jejich důležitost závisí na podmínkách daného regionu.
Pro získání příspěvku postupujte následovně:
Svůj záměr začít podnikat a získat na něj tento příspěvek konzultujte s příslušným Úřadem práce, vyžádejte si potřebné informace a ujistěte se o tom, že váš záměr je v souladu s podmínkami získání příspěvku v daném regionu.
Podejte žádost na kontaktní pracoviště krajské pobočky Úřadu práce. Tiskopis žádosti si můžete vyzvednout na příslušné pobočce Úřadu práce nebo ho vytisknout z níže uvedené internetové adresy.
K žádosti dále doložte:
podnikatelský záměr (zpracovaný podle požadavků Úřadu práce),
ekonomickou rozvahu (váš předpoklad na období od zahájení podnikání do konce příslušného kalendářního roku a na období následujícího roku),
seznam předpokládaných kalkulovaných nákladů na zřízení pracovního místa,
doklad opravňující žadatele k podnikání v daném oboru (např. živnostenské oprávnění),
potvrzení o tom, že žadatel nemá v evidenci daní zachyceny daňové nedoplatky vedené příslušným finančním nebo celním úřadem, nemá nedoplatek na pojistném a na penále na veřejné zdravotní pojištění nebo na pojistném a na penále na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti – lze vyřešit jednoduše tak, že Úřadu práce dáte přímo na formuláři žádosti souhlas s tím, aby si tyto informace získal sám,
doklad o zřízení bankovního účtu.
Domnívám se tedy, že nebude podstatné, zda jste v tomto oboru podnikala, ale zda přesvědčíte komisi, že příspěvek vyřeší problém s jedním pracovním místem, a zda Váš podnikatelský plán má opodstatnění.
Doporučuji vám pro další informace webovou stránku http://portal.gov.cz/portal/podnikani/situace/243/253/6160.html
S pozdravem

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.