Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych radu. Jedná se ohledně vody, jsme bytový dům (SVJ) a přes náš hlavní vodoměr, který odpočítává vodu pro náš dům jsou ještě napojeny hasičské hydranty do vedlejších garáží, které nám nepatří (má je nějaké s. r. o.). Už jednou v těch garážích hořelo, to jsme ještě nevěděli, že to jde přes náš vodoměr spotřeba 2000 m3 navíc, samozřejmě jsme to museli zaplatit.

2012 mrazem praskly hydranty dalších asi (spočítáno průměrem) 400 m3 vody. Jenom to už jsme přišli na to, že už to jde přes náš vodoměr. V garážích si mohl nabrat vodu někdo na zalévání zahrádky, ale to nemůžeme tvrdit (za vodu jsme každý rok platili o 10-15 Kč za m3 víc jak stál). V garážích je stání asi pro 100 aut a náš barák má 104 bytů. Letos (2015) už jsme ty hydranty nechali zaplombovat, tak se ptám:
- jestli se nedohodneme na nějakém ročním nájmu. aby se nám to nějak aspoň kompenzovalo.
- můžeme ho od našeho potrubí odpojit
- nebo co by jste nám mohli poradit?
Děkuji, Stanislav

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji kontaktovat poskytovatele vody pro Váš bytový dům a ověřit u něj, zda má povědomí o tom, že voda, dodávaná jím přes vodoměr Vašeho bytového domu, je zároveň dodávána i do hasičských hydrantů vedlejších garáží (tzn. zda má poskytovatel vody uzavřenou smlouvu o dodávkách vody pro vedlejší garáže).
Vyjde-li tímto způsobem najevo, že poskytovatel vody o dodávání vody do vedlejších garáží nevěděl (tzn. že se pravděpodobně jedná o černý odběr vody), můžete poskytovatele vody požádat o odpojení vedlejších garáží od vnitřního vodovodu Vašeho domu (tedy tak, aby vodoměr evidoval pouze spotřebu vody Vaším domem).
Dle § 17/8 zákona o vodovodech a kanalizacích si můžete (na vlastní náklad) osadit vnitřní vodovod podružným vodoměrem (tedy hned za hlavní vodoměr). Odpočet z podružného vodoměru nemá sice vliv na určení množství provozovatelem dodané vody (určující je vždy údaj hlavního vodoměru), údaje o spotřebě vody z podružného vodoměru Vám však mohou posloužit při jednání s předmětnou s. r. o. (jako vlastníkem vedlejších garáží).
Vzhledem k tomu, že voda je v rámci vedlejších garáží dodávána do hasičského hydrantu, doporučuji Vám kontaktovat i místně příslušný orgán požární ochrany (resp. hasiče) s dotazem na možnost odpojení garáží od přívodu vody z Vašeho domu.
Nelze totiž vyloučit, že předmětné hydranty (včetně přívodu vody) jsou evidovány jako požárně bezpečnostní zařízení (zdroj vody) ve smyslu § 7/1 zákona o požární ochraně a ve smyslu § 2/4 písm. e) a g) vyhlášky o požární prevenci.
Vyjde-li najevo, že odpojení vedlejších garáží od vodovodu není z nějakého důvodu možné, doporučuji Vám (kromě osazení vnitřního vodovodu Vašeho domu podružným vodoměrem) kontaktovat s. r. o. , která je vlastníkem vedlejších garáží.
Pokud nemáte k dispozici žádné údaje o této s. r. o. , můžete (online) nahlédnout do katastru nemovitostí:
http://nahlizenidokn.cuzk.cz/
kde by měly být základní údaje o s. r. o. (jako vlastníku vedlejších garáží) uvedeny. Dle těchto údajů, zejména firmy (názvu) a IČ, můžete s. r. o. dohledat také v obchodním rejstříku:
https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik
kde jsou uvedeni i jednatelé a společníci této s. r. o.
Pokud Vaše SVJ uhradí poskytovateli vody i tu vodu, která bude spotřebována s. r. o. , vznikne na straně s. r. o. bezdůvodné obohacení (§ 2991 a násl. občanského zákoníku), k jehož vrácení bude povinna. Dle § 2991/2 občanského zákoníku se totiž bezdůvodně obohatí mimo jiné ten, kdo získá majetkový prospěch tím, že za něho bylo plněno, co měl po právu plnit sám.
K vrácení bezdůvodného obohacení je s. r. o. samozřejmě povinna ze zákona, žádnou smlouvu proto v této souvislosti není zapotřebí uzavírat. Bude-li však s. r. o. ochotna k dohodě, lze si představit uzavření takové smlouvy, v níž se s. r. o. zaváže uhradit SVJ cenu jí spotřebované vody, a to buď a/ v množství, které bude vypočteno odečtem celkové spotřeby vody (uvedené ve vyúčtování poskytovatele vody) a údajem z podružného vodoměru na vnitřním vodovodu SVJ, nebo b/ dle spotřeby vody, kterou zaznamená podružný vodoměr, který s. r. o. umístí hned za hlavní vodoměr (tato druhá varianta se jeví jako transparentnější). Budou-li za hlavním vodoměrem osazeny dva podružné vodoměry (zaznamenávající spotřebu vody ze strany SVJ a ze strany s. r. o.) nemělo by v budoucnu docházet k žádným nedorozuměním.
Ve smlouvě je zároveň vhodné sjednat, v jaké lhůtě po vyúčtování spotřeby vody (ze strany poskytovatele vody) bude ze strany SVJ s. r. o. vyzvána k vrácení bezdůvodného obohacení, a dokdy bude ze strany s. r. o. tato platba provedena.
Bude-li s tím poskytovatel vody souhlasit, je také možné, aby s. r. o. připojila garáže k vodovodu samostatně (tato varianta je samozřejmě ideální, neboť tím zanikne právní vztah mezi SVJ a s. r. o. a každý z těchto subjektů bude hradit pouze jím spotřebovanou vodu, a to přímo poskytovateli vody).
Pro přípravu smlouvy může SVJ využít služeb advokáta: www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 133/1985 Sb. , o požární ochraně
vyhláška č. 246/2001 Sb. , o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.