Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše firma zadala ÚP nabídku práce, která je zveřejněna na webu ÚP. Soukromé servery s nabídkami zaměstnání tyto nabídky opisují, kopírují na své weby. Nesouhlasíme se zněním textu, jak je některé tyto weby upraví, a to z důvodu, že na takovýto inzerát nikdy nikoho neseženeme.

Ve většině případů po dohodě mailem nebo po telefonu možné smazání nebo úprava textu. Problém se serverem tip-prace.cz. Nechtějí text upravit ani smazat. Tvrdí, že ÚP jim sám nabídky práce posílá přes nějaký systém, že nás nemají jak ověřit, a že inzerát smažou jen tehdy, pokud i my svou nabídku smažeme z webu ÚP.
Dotazy:
1. Je pravda, že ÚP nabídky práce skutečně soukromým serverům sám zasílá, i když k tomu nedáváme žádné svolení?
2. Jakým způsobem můžeme domáhat úpravu nebo smazání inzerátu na webu tip-prace.cz? Jak máme argumentovat?
Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Předávání informací o volných pracovních místech provozovatelům serverů:
Dle § 37 zákona o zaměstnanosti vede krajská pobočka Úřadu práce evidenci volných pracovních míst, která obsahuje identifikační údaje zaměstnavatele, základní charakteristiku pracovního místa (tj. určení druhu práce a místa výkonu práce, předpoklady a požadavky stanovené pro zastávání pracovního místa, základní informace o pracovních a mzdových podmínkách a informaci, zda se jedná o pracovní místo vyhrazené nebo vhodné pro osobu se zdravotním postižením).
Evidence volných pracovních míst dále obsahuje informaci o tom, zda jde o zaměstnání na dobu neurčitou nebo určitou a jeho předpokládanou délku. Evidence může dále obsahovat zejména informace o možnostech ubytování, dojíždění do zaměstnání a další informace, které zaměstnavatel požaduje zveřejnit.
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je podstatný § 38 zákona o zaměstnanosti, dle něhož nabízí krajská pobočka Úřadu práce volná pracovní místa uchazečům o zaměstnání a zájemcům o zaměstnání a se souhlasem zaměstnavatele je zveřejňuje, včetně zveřejnění v elektronických médiích.
Z tohoto ustanovení zákona o zaměstnanosti tedy vyplývá, že zveřejnění informace o volném pracovním místě na webových stránkách krajské pobočky Úřadu práce či prostřednictvím elektronických médií (zákonodárce měl patrně na mysli soukromé webové stránky, na kterých jsou informace o volných pracovních místech zveřejňována) je možné pouze se souhlasem příslušného zaměstnavatele.
Pokud Vaše firma nedala krajské pobočce Úřadu práce souhlas se zveřejněním informace o volném pracovním místě, doporučuji Vám obrátit se přímo na tuto krajskou pobočku s dotazem, na základě jakého souhlasu Vaší firmy (popř. na základě jakého právního předpisu) jsou informace o volných pracovních místech přeposílány provozovatelům soukromých serverů, resp. zda se tak vůbec děje.
Nebude-li krajská pobočka Úřadu práce ochotna Vám tyto informace sdělit, můžete se na ni obrátit s dotazem ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím (s nímž se krajská pobočka Úřadu práce bude muset oficiálně vypořádat).

2/ Jak postupovat vůči provozovateli soukromého serveru:
V první řadě Vám doporučuji dohodnout se s krajskou pobočkou Úřadu práce na změně znění Vašeho inzerátu (je-li jeho znění skutečně nepřesné a je tudíž důvodem jeho zkomolení na serveru tip-prace.cz), resp. se pokusit zjistit, kde došlo k nežádoucí změně znění tohoto inzerátu.
Vyjde-li tímto způsobem najevo, že text inzerátu byl zkomolen až provozovatelem serveru tip-prace.cz, doporučuji Vaší firmě zaslat provozovateli serveru tip-prace.cz dopis (podepsaný statutárním zástupcem Vaší firmy, ideálně s úředně ověřeným podpisem, lze provést na kterékoli poště, obecním či krajském úřadě), v němž provozovatele serveru tip-prace.cz upozorníte na nesprávnost textu jím uveřejněného inzerátu a budete se domáhat jeho okamžité opravy či smazání. Tento dopis můžete doplnit vyjádřením krajské pobočky Úřadu práce o tom, že na její straně ke zkomolení inzerátu nedošlo, popř. textem inzerátu, jak je zveřejněn na webových stránkách krajské pobočky Úřadu práce.
Svou argumentaci může Vaše firma opřít zejména o § 135 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- právnická osoba, která byla dotčena zpochybněním svého práva k názvu nebo která utrpěla újmu pro neoprávněný zásah do tohoto práva, nebo které taková újma hrozí, zejména neoprávněným užitím názvu, se může domáhat, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek;
- stejná ochrana náleží právnické osobě proti tomu, kdo bez zákonného důvodu zasahuje do její pověsti nebo soukromí.
Uveřejněním nesprávného znění inzerátu, který je prezentován jako inzerát Vaší firmy, je nepochybně zasaženo do soukromí Vaší firmy i do jejího práva k názvu. V dopise proto může Vaše firma upozornit provozovatele serveru tip-prace.cz na své odhodlání domáhat se smazání nesprávného znění inzerátu popř. i soudní cestou (byť se bude ze strany Vaší firmy jednat třeba pouze o planou výhrůžku).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti
zákon č. 106/1999 Sb. , o svobodném přístupu k informacím
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.