Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné považovat chráněné bydlení za veřejně prospěšnou stavbu? Stavba na vlastním z vlastních financí. Děkuji, Mojmír

ODPOVĚĎ:
Ve své odpovědi budu vycházet z předpokladu, že pojmem "chráněné bydlení" máte na mysli chráněné bydlení dle § 51/1 zákona o sociálních službách, kterým je pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně duševního onemocnění, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Chráněné bydlení má formu skupinového, popřípadě individuálního bydlení.
Dle § 2/1 písm. k) bodu 3 stavebního zákona platí, že stavby občanského vybavení, kterými jsou mimo jiné i stavby, zařízení a pozemky sloužící pro sociální služby a péči o rodiny, spadají do kategorie veřejné infrastruktury.
Za veřejně prospěšnou stavbu je považována stavba pro veřejnou infrastrukturu (tedy i stavba občanského vybavení, např. pro poskytování sociálních služeb) určená k rozvoji nebo ochraně území obce, kraje nebo státu, vymezená ve vydané územně plánovací dokumentaci (jak vyplývá z § 2/1 písm. l) stavebního zákona).
K tomu, aby byla určitá stavba považována (v intencích stavebního zákona) za veřejně prospěšnou, tedy musí být současně splněny tyto podmínky:
a/ stavba musí spadat do kategorie veřejné infrastruktury,
b/ stavba musí být určena k rozvoji nebo ochraně území obce, kraje nebo státu,
c/ stavba musí být vymezena ve vydané územně plánovací dokumentaci (tedy v 1/ zásadách územního rozvoje, 2/v územním plánu nebo 3/ v regulačním plánu).

Mírně nad rámec Vašeho dotazu upozorňuji na § 101/1 stavebního zákona, dle něhož má obec nebo kraj anebo stát v rozsahu vymezeném územně plánovací dokumentací předkupní právo k pozemku určenému územním plánem nebo regulačním plánem pro veřejně prospěšnou stavbu a ke stavbě na tomto pozemku. To neplatí, pokud pro veřejně prospěšnou stavbu postačí zřízení věcného břemene. Vlastník pozemku nebo stavby, u kterých vzniklo předkupní právo podle stavebního zákona, má povinnost v případě zamýšleného úplatného převodu nabídnout oprávněné osobě tyto k odkoupení.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 108/2006 Sb. , o sociálních službách
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.