Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kdo po mě může žádat občanský průkaz, jestli je to napsané v nějakém zákoně a kde? Na úřadech ať už státních nebo soukromých, bankách apod. se často vyžaduje předložení občanského průkazu, někdy nabídnu jiný doklad a odmítnou mě s tím, že se mi mohou věnovat (např. prodloužit platnost průkazky v knihovně) teprve až předložím občanský průkaz.

Žila jsem v domnění, že občanku po mě mohou požadovat pouze Policisté. Jak to tedy je? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
Způsob prokazování totožnosti není centrálně zakotven v žádném zákoně, tato problematika je naopak roztříštěna ve velkém množství různých právních předpisů (zejména v oblasti správního práva).

V obecné rovině je vhodné připomenout, že občanský průkaz je z hlediska rozsahu v něm obsažených informací (§ 3/2 zákona č. 328/1999 Sb. , o občanských průkazech, v platném znění) zcela jedinečnou veřejnou listinou, tzn. že žádný jiný průkaz totožnosti ho nemůže beze zbytku nahradit (což ovšem neznamená, že totožnost by nebylo možné prokazovat i jinými průkazy totožnosti, zpravidla totiž není vyžadováno prokázání veškerých skutečností, které jsou obsaženy v občanském průkaze).

V souvislosti se shora uvedeným je vhodné poukázat rovněž na § 3/8 zákona o občanských průkazech, dle něhož je občan oprávněn prokazovat skutečnosti zapsané v občanském průkazu pouze jeho předložením (není-li samozřejmě ve zvláštním právním předpise stanoveno něco jiného).

Je dále pravdou, že v řadě právních předpisů se hovoří pouze o "prokázání totožnosti", tzn. že příslušný orgán by se v takovém případě měl spokojit i s předložením jiného průkazu totožnosti (např. cestovním pasem), jsou-li z tohoto průkazu samozřejmě seznatelné požadované údaje. V této souvislosti lze poukázat např. na § 36/5 správního řádu, § 50c/2 a § 126/2 Občanského soudního řádu či § 31/10 živnostenského zákona.

Jedním z právních předpisů, které hovoří přímo o předložení občanského průkazu je pak zákon o zdravotních službách, dle jehož § 41/3 jsou pacient, zákonný zástupce nebo opatrovník pacienta, osoba určená pacientem, osoba blízká pacientovi nebo osoba ze společné domácnosti povinni prokázat svou totožnost občanským průkazem, jestliže o to poskytovatel nebo zdravotnický pracovník požádá. Povinnost prokázat se občanským průkazem má rovněž osoba, která uplatňuje právo na informace o zdravotním stavu pacienta, a osoba, která hodlá hospitalizovaného pacienta navštívit a není osobou podle věty první. Jde-li o cizince, totožnost se prokazuje cestovním dokladem nebo jiným průkazem totožnosti.

Shrnutí této problematiky (s uvedením dalších relevantních právních předpisů a např. toho, kdy má policista právo vidět občanský průkaz) pak naleznete zde:

http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/zneni-vynatky-definice/19373-komu-musi-predlozit-obcan-obcansky-prukaz-na-pozadani.html

http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/ruzne/zneni-vynatky-definice/19374-predlozeni-obcanskeho-prukazu-k-zjisteni-totoznosti-komu-musi-obcan-ukazat-doklad-totoznosti.html

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.