Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracujeme jako učitelky mateřské školy s 25 dětmi ve třídě. Doposud nemáme v náplni práce sprchování a mytí dětí, které měly problém s udržením hygieny místo použití WC. Ředitelka školy nyní chce podepsat novou pracovní náplň, kde požaduje v době naší výchovné vzdělávací práce ve třídě v případě tohoto problému předat celou třídu uklízečce a jít mimo třídu umýt dítě.

Je tento postup správný, když máme jako učitelky za děti zodpovědnost a máme mít neustálý dohled na děti ve třídě dle školského zákona? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině platí, že ředitel MŠ (dle § 164/1 písm. a), b), c) a h) školského zákona):
- rozhoduje ve všech záležitostech týkajících se poskytování vzdělávání a školských služeb,
- odpovídá za to, že škola a školské zařízení poskytuje vzdělávání a školské služby v souladu se zákonem a vzdělávacími programy,
- odpovídá za odbornou a pedagogickou úroveň vzdělávání a školských služeb,
- a zejména odpovídá za zajištění dohledu nad dětmi ve škole a školském zařízení.

Se shora uvedeným úzce souvisí § 101/5 zákoníku práce, dle něhož povinnost zaměstnavatele (zde zastoupeného ředitelem mateřské školy, MŠ) zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví při práci se vztahuje na všechny fyzické osoby, které se s jeho vědomím zdržují na jeho pracovištích (tedy i na děti v mateřské školce, MŠ). Každý zaměstnanec je v oblasti zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví povinen dodržovat § 106 zákoníku práce, v obecnější rovině pak samozřejmě § 301 zákoníku práce.

V oblasti školství lze pak rovněž poukázat na § 29/2 školského zákona, dle něhož zajišťují MŠ bezpečnost a ochranu zdraví dětí při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb.

V rámci Vámi popsaného problému přichází dále do úvahy aplikace dvou základních právních předpisů:

1/ Vyhláška o předškolním vzdělávání (vyhl. č. 14/2005 Sb. , v platném znění):
Dle § 5/1 vyhlášky o předškolním vzdělávání vykonává MŠ dohled nad dítětem od doby, kdy je pedagogický pracovník převezme od jeho zákonného zástupce (nebo jím pověřené osoby), až do doby, kdy je pedagogický pracovník předá jeho zákonnému zástupci (nebo jím pověřené osobě).

K zajištění bezpečnosti dětí je pak ředitel MŠ dle § 5/4 vyhlášky o předškolním vzdělávání oprávněn určit dalšího pedagogického pracovníka, popř. ve výjimečných případech i jinou zletilou osobu, která je svéprávná a která je v pracovněprávním vztahu k MŠ (např. tedy uklízečku), to však pouze v případech specifických činností (např. sportovních činností nebo při pobytu dětí v prostředí náročném na bezpečnost).

2/ Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení zřízených Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí (vyhláška č. 263/2007 Sb. , v platném znění):
Je-li Vaše MŠ zřízena MŠMT, krajem, obcí nebo dobrovolným svazkem obcí, je vhodné vědět, že dle § 6/1 pracovního řádu se dohled k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků ve škole nebo školském zařízení při výchově a vzdělávání a s nimi souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb vykonává v zájmu předcházení škodám na zdraví, majetku, přírodě a životním prostředí. Ředitel školy nebo školského zařízení určuje provádění dohledu nad žáky. Vychází z konkrétních podmínek a přihlíží zejména k vykonávané činnosti, věku žáků a jejich rozumové vyspělosti, dopravním a jiným rizikům (§ 6/2 pracovního řádu).

Dle § 6/6 pracovního řádu může vykonávat dohled nad dětmi vedle pedagogického pracovníka i jiný zletilý zaměstnanec školy nebo školského zařízení, jestliže byl o výkonu tohoto dohledu řádně poučen, přičemž o tomto poučení je nezbytné provést písemný záznam.

Shora uvedené lze shrnout tak, že ředitel mateřské školy, MŠ je skutečně oprávněn pověřit dohledem nad dětmi v MŠ i jinou osobu, která není pedagogickým pracovníkem. Tento postup však musí být odůvodněn vyjímečností nastalé situace, přičemž jiná dohlížející osoba musí být v této oblasti náležitě poučena.

I přes shora uvedené však chápu Vaší oprávněnou obavu z ponechání celé třídy pod dohledem zaměstnance-nepedagoga, a to pouze z důvodu zajištění omytí jediného dítěte, přičemž tuto činnost by mohl zajistit právě tento nekvalifikovaný zaměstnanec MŠ (předpokládám alespoň, že omytí dítěte nevyžaduje žádných zvláštních pedagogických dovedností či znalostí). S tímto návrhem Vám proto doporučuji seznámit ředitelku Vaší MŠ, přičemž svou argumentaci můžete samozřejmě podpořit i odkazem na shora citované právní předpisy. Pro získání dalšího právního názoru Vám pak v každém případě doporučuji konzultovat tuto otázku rovněž s MŠMT:

http://www.msmt.cz/

a Českou školní inspekcí:

http://www.csicr.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.