Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Každý rok platím vodné a stočné našemu obecnímu úřadu. Jsem ze vsi. Zajímalo by mě po kolika letech se musí měnit vodoměr, který mám nainstalovaný v domě a zda je můj nebo patří vsi. Zda jeho výměnu zaplatím ze svého nebo provozovatel, což je obecní úřad, ho zaplatí za mě. Děkuji, Aleš

ODPOVĚĎ:
1/ Frekvence výměny vodoměru:
Dle § 16/3 zákona o vodovodech a kanalizacích (zák. č. 274/2001 Sb.) je povinností provozovatele vodovodu oznámit odběrateli výměnu vodoměru alespoň 15 dní předem, současně s vymezením času v rozsahu maximálně 3 hodin.

Přítomnému odběrateli se současně s výměnou vodoměru předává potvrzení obsahující zaznamenaný stav měření odebraného vodoměru a u nově osazeného vodoměru jeho číslo, zaznamenaný stav a termín, do kterého musí být vyměněn.

Tímto způsobem byste se tedy měl dozvědět, v jakém časovém horizontu dojde k výměně vodoměru na Vašem odběrném místě, pokud Vám tato informace nebyla při jeho osazení provozovatelem vodovodu sdělena, doporučuji Vám provozovatele vodovodu kontaktovat s touto otázkou (délka funkčnosti každého vodoměru závisí zejména na jeho typu, nelze tedy hovořit o paušální době použitelnosti).

Důležitost včasné výměny vodoměru je pak zdůrazněna v § 17/4 písm. c) zákona o vodovodech a kanalizacích, který odkazuje na náhradní způsob výpočtu množství dodané vody v případě, že bude zjištěno, že ověření vodoměru již pozbylo platnosti.

Máte-li pochybnost o přesnosti měření vodoměru, můžete provozovatele vodovodu (ve smyslu § 17/3 zákona o vodovodech a kanalizacích) požádat o jeho přezkoušení.

2/ Vlastnictví vodoměru:
Dle § 16/2 zákona o vodovodech a kanalizacích je vlastníkem vodoměru vlastník vodovodu, s výjimkou případů, kdy přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona (1. 1. 2002) se prokazatelně stal vlastníkem vodoměru provozovatel vodovodu. Vy, jako odběratel, tak vlastníkem vodoměru být nemůžete.

3/ Úhrada výměny vodoměru:
V tomto ohledu je podstatné, z jakého důvodu má k výměně vodoměru dojít:

- je-li vodoměr vyměňován z důvodu blížícího se ukončení platnosti jeho ověření, hradí výměnu provozovatel vodovodu (§ 16/3 zákona o vodovodech a kanalizacích, není-li samozřejmě ve smlouvě s dodavatelem vody stanoveno něco jiného),
- je-li vodoměr vyměňován z důvodu jeho zjištěné nefunkčnosti (a to při odběratelem vyžádaném přezkoušení), hradí jeho výměnu také provozovatel vodovodu (§ 17/4 písm. d) zákona o vodovodech a kanalizacích),
- je-li naopak vodoměr vyměňován v rámci odběratelem vyžádaného přezkoušení, v jehož rámci však vyjde najevo, že vodoměr je v pořádku, hradí tuto výměnu odběratel (§ 17/4 písm. b) zákona o vodovodech a kanalizacích),
- je-li vodoměr vyměňován z důvodu jeho nefunkčnosti, kterou způsobil odběratel (nedostatečnou ochranou vodoměru nebo jeho přímým poškozením), hradí výměnu samozřejmě také odběratel (§ 17/7 zákona o vodovodech a kanalizacích).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.