Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ZTP, Slovenský občan. Můžu získat trvalý pobyt po dvou letech (15.7.2013) dle § 87 např. z humanitárních důvodů (nebo jiných) jako ZTP? Co ty humanitární důvody jsou jak postupovat při žádosti. A jaké doklady potřeba doložit? 16.5.2014 budu v ČR 5 let. Na prokázání doby pobytu by stačila nájemní smlouva a prohlášení pronajímatele? Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro získání trvalého pobytu jsou pro občany EU stanoveny v § 87g zákona o pobytu cizinců na území ČR. Přestože není kategorie humanitárních důvodů (resp. důvodů hodných zvláštního zřetele), v § 87g/2 zákona o pobytu cizinců na území ČR specifikována žádným výčtem, domnívám se, že fakt zdravotního postižení nemůže sám o sobě udělení trvalého pobytu odůvodnit. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že zákon o pobytu cizinců na území ČR považuje na jiném místě, konkr. v § 87h/2 písm. b), za humanitární důvody zejména vztah žadatele k občanu EU či občanu ČR o určité intenzitě.

Doklady, které je nezbytné doložit k žádosti o udělení trvalého pobytu, jsou vyjmenovány v § 87i/1 zákona o pobytu cizinců na území ČR, přičemž dokladem o zajištění ubytování se rozumí doklad o vlastnictví bytu nebo domu, doklad o oprávněnosti užívání bytu anebo domu nebo písemné potvrzení osoby, která je vlastníkem nebo oprávněným uživatelem bytu nebo domu (tzn. zejména pronajímatele), s jejím úředně ověřeným podpisem, kterým je občanu EU nebo jeho rodinnému příslušníku udělen souhlas s ubytováním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.