Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka zdědila po své tetě členský podíl v bytovém družstvu. K úmrtí došlo v roce 2006, dědictví tedy není osvobozeno od daně dědické a dědické řízení nebylo dosud ukončeno. Je správné, že notář ocenil hodnotu podílu tržní cenou bytu v okamžik úmrtí? Předmětem dědění není vlastní nemovitost (ta je v majetku družstva), ale pouze právo užívání bytu.

Nemělo by se vycházet např. z obvyklého nájemného v dané lokalitě? O co se opírá názor, že nabývací cena členského podílu (majetkového práva) u dědice se rovná tržní ceně bytu (nemovitosti)? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Notář ocenil členská práva a povinnosti v družstvu správně, neboť je rozhodující, za kolik byste členská práva chtěli a mohli převézt. Je tedy zřejmé, že byste je převáděli za tržní cenu. Dle zákona (Občanský zákoník a Občanský soudní řád) se zjišťuje cena obvyklá (nikoli obecná), což je v podstatě cena tržní (narozdíl od ceny obecné, které je cena tabulková). Rovněž je povinnost ocenit družstevní byt ke dni úmrtí zůstavitelky, neboť dědictví se nabývá smrtí zůstavitelky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.