Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jakým způsobem je možné změnit osobu blízkou, která pečuje o osobu postiženou (nevidomou), jenž JE SVÉPRÁVNÁ? Mám nevidomou sestru, o kterou v současné době pečuje naše matka. Sestra chce provést změnu a to tak, že bych o ni měla nově pečovat já. Podotýkám, že sestře je 31 let. Jakým způsobem a kde můžeme učinit tuto změnu? Děkuji, Damián

ODPOVĚĎ:
Jestliže chce Vaše sestra změnit pečující osobu nebo rozšířit okruh pečujících osob, je zapotřebí, aby o tom písemně informovala úřad práce v místě bydliště, který jí vyplácí příspěvek na péči. Změnu bude nutné provést opětovným vyplněním formuláře "Oznámení o poskytovateli pomoci", jehož součástí bude také Váš písemný souhlas s poskytováním pomoci. Vaše sestra se může sama rozhodnout, zda svoji matku i nadále ponechá mezi pečujícími osobami (Vás může uvést jako hlavní pečující osobu) či nikoliv. Za všechny osoby, které jsou v žádosti o příspěvek na péči uvedeny jako pečující, je totiž hrazeno zdravotní pojištění. Pokud by Vaše sestra ponechala jako pečující osobu pouze Vás, musela by se Vaše matka evidovat na úřadě práce nebo si sama platit zdravotní pojištění. Nárok na započtení doby péče jako tzv. náhradní doby pojištění pro nárok na starobní důchod má ale pouze osoba, která poskytuje péči v největším rozsahu (je hlavní pečující osobou) a zároveň se jedná o osobu blízkou, nebo se závislou osobou žije ve společné domácnosti.

Na základě provedené změny pečující osoby obdržíte od úřadu práce potvrzení o tom, že jste pečující osobou. S tímto potvrzením pak stačí zajít na zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení. Zdravotní pojištění pak za Vás bude hradit stát a doba péče se Vám bude započítávat jako náhradní doba pojištění pro nárok na starobní důchod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.