Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje předpis ohledně parkování naproti garáže. Bydlím v rodinném domě s garáží a pokud chci vycouvat z garáže, tak ve vzdálenosti 5m od garáže stojí auta. Moje auto je dlouhé 4,7m, takže začnu couvat a jakmile mám přední část vozu venku z garáže a chci natočit naplno kola do rejdu, tak zjistím, že už jsem nacouvaný u bočních dveří parkujícího auta.

Při dotazu na tento problém na místním oddělení Městské policie mi bylo řečeno, že dopravní předpisy tento problém nijak neřeší. Prosím o radu, s kým bych mohl tento problém řešit a zda nějaká vyhláška nebo zákon řeší nějakou ochranou zónu před vjezdem nebo garáží. Předem děkuji. Tadeáš

ODPOVĚĎ:
V těchto situacích obvykle nastává problém s posouzení překážky v provozu (což je vše, co by mohlo ohrozit bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích, například náklad, materiál nebo jiné předměty, vozidlo ponechané na pozemní komunikaci nebo závady ve sjízdnosti pozemní komunikace) a s tím souvisejícího nařízení odtahu vozidla.

Domnívám se, že ve Vašem případě budou parkující vozidla porušovat zákaz uvedený v § 27 odst. 1 písm. n) zákona o silničním provozu, jelikož řidiči parkujících vozidel stojí (či zastaví) před vjezdem na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

Doporučuji se obrátit na ředitelství Městské policie s dotazem z jakého důvodu strážníci v tomto případě nejsou oprávněni nařídit odtah (resp. proč tak nečiní). Zároveň se obraťte na příslušní silniční úřad (obvykle dopravní odbor úřadu obce či její části) s žádostí o stanovení místní úpravy provozu (zákazem zastavení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.