Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádám Vás o radu ohledně svatby s cizincem. S přítelem máme v plánu se brát běhěm roku 2014. Já mám české občanství, on ománské. Kdybychom se brali u nás v Čechách, získává tím přítel české občanství? Nebo alespoň bezvízový vstup? Může si ponechat občanství ománské a mít zároveň české?

A dále v případě, kdybychom měli v budoucnu děti, mohou mít "dvojité" občanství, abychom se tak snadněji, i s manželem, mohli pohybovat mezi Ománem a ČR? Kdybychom se rozhodli brát v Ománu, ztrácím tím já svoje české občanství? A v případě dětí, jaké by bylo jejich občanství, kdyby měli matku Češku a otce Ománce? Hraje roli také země, kde se děti narodí? Velice děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
Zda-li bude mít dítě po narození i ománské občanství záleží také na právním řádu Ománu. Vyloučeno to zcela není. Na místě, kde se dítě narodí zcela jistě záleží, český právní řád s místem narozením spojuje některé důležité skutečnosti a není důvod se domnívat, že to v případě Ománu bude jinak. Pakliže nemáme s Ománem uzavřenou mezinárodní smlouvu, měly by se záležitosti spojené s dítětem řešit dle českého právního řádu. Pro jistotu ale doporučuji kontaktovat ambasádu a zeptat se přímo tam na otázky, které paní zajímají. Jinak s obsahem odpovědi souhlasím.

Podle současné právní úpravy by se Váš přítel musel vzdát svého ománského občanství, aby mohl získat občanství české - obě občanství by si v současné době ponechat nemohl. V roce 2013 byl ale schválen zákon č. 186/2013 o státním občanství České republiky, který začne platit od 1.1.2014. Podle tohoto zákona se Váš přítel od přístího roku nebude muset vzdát ománského občanství, aby mohl mít občanství české - bude si tedy moci ponechat obě občanství. K udělení českého občanství bude ale muset prokázat znalost českého jazyka, základní znalost ústavního systému a státních symbolů ČR a základní orientaci v kulturně-společenských, zeměpisných a historických reáliích ČR.
Aby mohl Váš budoucí manžel žádat o udělení českého občnaství, musí mít v ČR trvalý pobyt nejméně po dobu pěti let nebo musí prokázat, že se na území ČR zdržuje alespoň v rozsahu poloviny této doby. Splnění podmínky délky trvalého pobytu může být Vašemu příteli díky manželství s Vámi prominuto, trvalý pobyt zde ale mít musí. O udělení trvalého pobytu rozhoduje cizinecká policie.
Vzhledem k tomu, že jste jako matka Vašeho budoucího dítěte státní občankou ČR, bude mít i Vaše dítě po narození české občanství, ať už se narodí v ČR nebo v Ománu.
České státní občanství byste podle nového zákona pozbyla pouze v případě, že byste prohlásila, že se tohoto občanství vzdáváte. Pokud takovéto prohlášení neučiníte, nepřijdete o české občanství ani tehdy, když uzavřete manželství s cizincem mimo území ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.