Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Rádi bychom si v jazykové škole otevřeli dětský koutek. Zajímalo by mě, co je třeba z právního hlediska zařídit a jaké jsou podmínky pro otevření takového dětského koutku. Jsme obecně prospěšná společnost - o.p.s., jednalo by se pouze o hlídání dětí, když jsou maminky na kurzu. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Neboť platná právní úprava na provoz tzv. dětských koutků výslovně nepamatuje, je možné odkázat Vás na právní úpravu obecnou, popř. na právní předpisy, které regulují podobnou oblast (a které je tudíž možné použít jako vodítko).
Protože z Vašeho dotazu nevyplývá, zda máte v úmyslu poskytovat služby dětského koutku úplatně či bezúplatně, připomínám pouze, že jako nezisková organizace jste právnickou osobou a tudíž jste oprávněni k podnikatelské činnosti (získání živnostenského oprávnění tedy nic nebrání).
Z důvodu vaší neziskovosti je však veškeré výnosy nutné investovat zpět do činnosti neziskové organizace, není tedy možné vytvářet zisk pro členy organizace. V případě podnikatelské činnosti je rovněž nutné provést registraci organizace na místně příslušném finančním úřadě.
Úplatná péče o děti může být v současných legislativních podmínkách České republiky realizována několika způsoby:
1/ Úprava dle živnostenského zákona:
V režimu živnostenského zákona přicházejí v oblasti péče o děti (zejména jejich hlídání a výchova) v úvahu 3 druhy živností:
a/ Péče o děti do věku 3 let:
V tomto případě se jedná o tzv. vázanou živnost „Péče o dítě do tří let věku v denním režimu“, tzn. že je zapotřebí splňovat podmínky odborné způsobilosti k výkonu povolání všeobecné sestry, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky nebo záchranáře (dle zákona č. 96/2004 Sb. ) anebo podmínky pro výkon povolání sociálního pracovníka (dle zákona č. 108/2006 Sb. ).
b/ Péče o děti od věku 3 let:
V tomto případě se již pohybujeme v oblasti tzv. volných živností, tzn. že není zapotřebí splňovat žádné speciální podmínky. V této souvislosti je možné využít živnost „Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti“. Určitou alternativu představuje živnost „Poskytování služeb pro rodinu a domácnost“ (tato živnost zahrnuje především individuální péči o děti nad 3 roky věku v rodinách či příležitostné krátkodobé hlídání dětí, včetně dětí do 3 let věku). Výhodou této živnosti je skutečnost, že není zapotřebí splňovat kvalifikační požadavky či hygienické podmínky. Tato živnost však musí být poskytována v domácnostech, kde děti žijí (péče o dítě mimo jeho domov je možná pouze krátkodobě a příležitostně).
2/ Úprava dle školského zákona:
Dle školského zákona je především možné založit soukromou mateřskou školu (tzv. školská právnická osoba). Zřizovatelem soukromé mateřské školy může být i právnická osoba, vyloučit tedy nelze ani neziskové organizace. S ohledem na značnou administrativní a finanční náročnost (mimo jiné zápis mateřské školy do rejstříku školských právnických osob) a skutečnost, že mateřská škola musí dětem poskytovat zákonem určený vzdělávací program však předpokládám, že Vaše nezisková organizace nebude mít o tuto variantu zájem.
3/ Úprava dle zákona o službách péče o děti:
Tento právní předpis je v současné době připravován, měl by mimo jiné zakotvit sousedskou výpomoc v oblasti hlídání dětí apod.
Přestože neznám Vaše konkrétní představy o budoucí péči o děti, jeví se mi jako nejschůdnější použití úpravy dle živnostenského zákona a to zejména v režimu tzv. volných živností, k jejichž provozování postačí splnění obecných podmínek pro získání živnosti dle § 6 živnostenského zákona (tj. dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost). Konkrétní právní předpis, jehož úprava by se specializovala na provoz dětských koutků neexistuje, je proto nutné si vypomoci příslušnými živnostmi.
V souvislosti se shora uvedeným Vám mohu doporučit návštěvu webových stránek:
www.budujemeskolky.cz , kde se můžete o Vámi zamýšlených činnostech dočíst mnoho užitečného.
Z hlediska hygienických předpisů lze pomocně vycházet z § 12 zákona o ochraně veřejného zdraví, neboť předpokládám, že účelem pobytu dětí v dětském koutku nebude posílení jejich zdraví, zvýšení jejich tělesné zdatnosti, popřípadě i získání specifických znalostí nebo dovedností. Lze Vám tedy doporučit (přestože se nejedná o výslovně Vám uloženou povinnost) zajistit hygienicky nezávadný stav zařízení, zásobování dětského koutku pitnou vodou a účast pouze těch fyzických osob, které splňují podmínky stanovené v § 10/1 a 3 zákona o ochraně veřejného zdraví (tj. osoby zdravotně způsobilé).
Přestože se ve Vašem případě nebude samozřejmě jednat o tzv. zotavovací akci, můžete opět jako vodítko použít vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 106/2001 Sb. , která mimo jiné upravuje hygienické požadavky na umístění, prostorové podmínky a funkční členění staveb a zařízení, zásobování vodou, odstraňování odpadů a odpadních vod, stravování a režim dne dětí. V příloze č. 1 této vyhlášky jsou definovány podmínky pro podávání a použití některých potravin a přípravu pokrmů, v příloze č. 2 najdete náplň kurzu první pomoci pro zdravotníka zotavovacích akcí, v příloze č. 4 je obsažen minimální rozsah vybavení lékárničky pro zotavovací akce pro děti.
Co se týče zajištění zdravotní péče, lze Vám doporučit (byť tato povinnost nevyplývá z výše uvedených právních předpisů) zabezpečit přítomnost zdravotníka (např. člena o. p. s. , který absolvoval kurs první pomoci nebo lékaře, zdravotní sestru či studenta medicíny po 3. ročníku lékařské fakulty).
Co se týče tzv. odpovědnosti za děti, je pro Vás určujícím § 59/1 zákona o sociálně-právní ochraně dětí, dle něhož se dopustí přestupku ten, kdo jako osoba odpovědná za dítě ponechá dítě bez náležitého dozoru přiměřeného jeho věku, rozumové vyspělosti, popřípadě zdravotnímu stavu, a tím je vystaví nebezpečí vážné újmy na zdraví, nebo v důsledku toho dítě způsobí újmu na zdraví jiné osobě nebo škodu na cizím majetku nikoli nepatrnou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.