Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před několika lety mi strýc daroval dům i s okolním pozemkem, jelikož odjížděl do zahraničí na delší dobu. Nyní bych chtěl vše darovat zpět. Jaké dokumenty jsou k tomu zapotřebí? Dále jak se bude vypočítávat darovací daň, odměna notáři, poplatek za vložení do katastru a další výdaje a poplatky s tím spojené. Příbuzenský vztah: strýc - bratr mé matky. Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Darovací smlouva týkající se nemovitosti musí být vyhotovena v písemné formě, a to ve čtyřech vyhotoveních, které je třeba posléze přiložit k návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Dvě vyhotovení s doložkou vkladu Vám poté budou vrácena. Jednoho vyhotovení je třeba opatřit úředně ověřenými podpisy. Notářské sepsání smlouvy se nevyžaduje, může ale celý proces usnadnit. V tomto případě není třeba dále ověřovat podpisy.
V rámci Vašeho příbuzenského vztahu jste od daně darovací osvobozeni. Poplatek za vklad do katastru nemovitostí je stanoven na 1.000,- Kč. Odměna notáře za případné sepsání zápisu o darovací smlouvě se řídí vyhláškou; pro ilustraci při hodnotě nemovitosti 2.000.000,- Kč by odměna notáře činila 6.400,- Kč. Poplatky za ověření jednoho (zdůrazňuji jednoho!) podpisu činí např. na poště (Czech point) nebo na městském (obecním) úřadě 30,- Kč.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.