Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

zmeny-v-pravni-oblasti-od-112016-co-nas-ceka-a-nemineKaždý nový rok přináší pro občany celou řadu novinek a změn. Většina lidí přivítá, že k Velikonočnímu pondělí přibude jako státní svátek i Velký pátek. Stejně jako loni (2015) si znovu polepší i ti, kdo dostávají minimální mzdu. Měsíčně dostanou o sedm set korun víc. Vláda také vyhlásila boj hazardu a z Vojenského újezdu Brdy bude chráněná krajinná oblast, která se postupně začne otevírat turistům. Dlouho očekávanou novinkou pro majitele aut jsou i registrační značky na přání.


Velký pátek bude volno

Češi budou mít od nového roku jeden den pracovního klidu navíc. Nově bude volno i na Velký pátek. Den připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista schválili zákonodárci jako nový státní svátek.
Velký pátek byl jako součást Velikonoc státním svátkem i v někdejším Československu. Za komunistického režimu byl ale v roce 1951 zrušen.

 

Minimální mzda bude 9900 korun

Příznivou zprávou je pro zaměstnance s nejnižšími příjmy také zvýšení minimální mzdy. Nařízením vlády vroste od 1. ledna ze současných 9200 na 9900 korun. V roce 2016 chce navíc vláda prosadit ještě další navýšení − od roku 2017 dokonce až na 11 tisíc korun.

 

Vyšší platy pro lékaře, zdravotní sestry, státní úředníky, soudce, státní zástupce a dále regionální a celostátní politiky

Na vyšší platy se mohou od ledna těšit i lékaři, zdravotní sestry, část státních úředníků, soudci, státní zástupci a regionální a celostátní politici. Například zdravotníkům poroste základní plat o pět procent.
Objem platů pro státní úředníky, kteří se řídí podle služebního zákona, pak poroste o dvě procenta. Peníze ale zdaleka nedostane všech téměř 70 tisíc úředníků. Půjdou hlavně na jejich odchodné a na odměny.

 

Zvýšení minimálních záloh na sociální a zdravotní pro živnostníky

Živnostníkům a drobným podnikatelům se ale od ledna naopak zvýší minimální zálohy za sociální a zdravotní pojištění. Z kapsy budou muset vytáhnout o 660 korun více. Zdravotní pojištění poroste i zaměstnancům. Vyměřovacím základem je u nich minimální mzda. Protože se od ledna zvedá, poroste i nejnižší možné pojistné. Z 1242 na 1337 korun.

 


Daňové slevy na více dětí

Od ledna se zvýší také daňové slevy na druhé a další dítě. Novela sice ještě není schválená, ministerstvo financí ale nachystalo pozměňovací návrh, ve kterém upraví účinnost zákona tak, aby platil i zpětně.
Daňové zvýhodnění na druhé dítě se má zvýšit o sto korun měsíčně. Na třetí a další dítě má vzrůst o tři sta korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se nic nemění.

 

Zanikne druhý pilíř důchodového pojištění

Ke konci roku 2016 definitivně skončí druhý pilíř důchodového systému, který zavedla vláda Petra Nečase. Od 1. ledna 2013 do něj vstoupilo zhruba 84 tisíc lidí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) šlo o nepovedený experiment pravicových vlád, o který byl mizivý zájem.
Od ledna 2016 už proto nebude možné v pilíři spořit, peníze by měli účastníci dostat zpět do konce roku. Střadatelé si mohou vybrat ze tří možností. Buď si nechají peníze převést na bankovní účet, nebo jim přijdou prostřednictvím složenky, nebo je převedou na tradiční penzijní připojištění. Vložené prostředky budou penzijní fondy vyplácet od poloviny října.

 

Vyšší daně na hazard a konec heren v Praze

V roce 2016 se zvýší i daně za hazard. Od ledna vzrostou na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun. Vláda si od změny slibuje omezení těchto přístrojů. Stát chce také vybrat dvě miliardy korun ročně navíc.
Boj hazardu vyhlásilo i hlavní město. V Praze začne od ledna platit novela vyhlášky, která ve městě zakazuje všechny herny. Zůstane pouze 101 provozoven označených jako kasina. Herny ale nezmizí hned. Nebudou už jim sice prodlouženy licence, ale jejich zavírání může kvůli administrativě a žalobám trvat i několik let.

 

Kontrolní hlášení k DPH

Podnikatelé se musí od ledna připravit na kontrolní hlášení DPH. Norma vyšla ve sbírce zákonů už loni (2015), účinnost ale nabývá až od roku 2016. Úřady budou mít nově přístup k údajům o obchodech mezi plátci a budou moci porovnávat data obou stran. Spolu s tím rovněž musí všichni plátci DPH začít podávat přiznání elektronicky, dosud existující výjimka pro fyzické osoby přestane platit.
Podle vlády by díky tomuto opatření mohl stát vybrat na daních až o deset miliard korun víc. Podnikatelé ale povinnost kritizují kvůli nárůstu administrativy. Skupina senátorů dokonce podala ústavní stížnost. Kontrolní hlášení podle nich představují průlom do ochrany soukromí v podobě sběru citlivých údajů o velmi široké skupině obyvatel.

 

Pas i občanka na každém úřadě

Hned několik změn přináší novela, která se týká osobních dokladů. Od ledna budou úřady vydávat lidem starším 70 let občanské průkazy s prodlouženou platností. Doklady budou na 35 let místo obvyklých deseti.
Cestovní pasy bez biometrických údajů se už od roku 2016 nebudou kvůli malému zabezpečení vydávat. Takzvané expresní pasy už tak sice budou mít strojově čitelné údaje, lidé za ně ale zaplatí 4000 korun místo nynějších 1500. Vydání potrvá nejvýše šest pracovních dní místo nynějších patnácti. Základní cena pasu s vydáním do třiceti dnů zůstane na 600 korunách.

 

Starší lidé budou mít občanky na delší dobu. Rychlé pasy zdraží

Novinkou je také to, že lidé budou moci požádat o cestovní pas na jakémkoliv úřadu a tam si jej také budou moci vyzvednout. Nyní mohou žádat a dostat pas pouze tam, kde mají trvalé bydliště. Pasy i občanské průkazy si dokonce lidé mohou vyzvednout i na jiném úřadu, než uvedli v žádosti. Za takovou službu ale zaplatí stokorunu.

 

SPZ na přání

Dlouho očekávanou novinkou jsou registrační značky na přání. Majitelé aut si budou moci od ledna za poplatek nechat vytisknout vlastní text, který by ale neměl obsahovat například vulgarity.
Vlastní kombinace alfanumerických znaků na jednu tabulku by měla stát pět tisíc korun, tedy deset tisíc korun na vozidlo. Výhodou je, že značka už nebude pevně spjatá s konkrétním vozidlem. Při pořízení nového ji tak bude možné přenášet.

 

Zvýšení rychlosti na vybraných silnicích

Řidiči se mohou těšit také na zvýšení rychlosti na vybraných silnicích I. třídy. Zejména na těch čtyřproudých se zvedne z 90 na 110 kilometrů v hodině. Jedná se o dvacet čtyři úseků. Nejprve se ale musí upravit dopravní značení, u většiny silnic se tak rychlost změní na jaře.

 

Některé silnice se mění na dálnice … jen papírově

Od 1. ledna proběhne i velké přeznačení silnic. Dálniční síť České republiky se díky tomu papírově rozšíří o stovky kilometrů. Dosavadní rychlostní silnice se totiž změní na dálnice. Pro řidiče se ale nic nezmění. Dál zde bude platit rychlost 130 kilometrů v hodině, pokud značky neurčí něco jiného. Z R35 na Liberecku se ale dálnice nestane. Vyšší rychlost by zde kvůli sklonu vozovky a mnoha zatáčkám nebyla bezpečná.

 

Segwayi na chodníku - rychlost jízdy stále omezená

Od roku 2016 zřejmě také nebude možné jezdit se segwayi po chodníku ani v pěší zóně rychleji, než je rychlost chůze. Chodci pak budou muset v šeru, mlze či ve tmě mimo obec používat na oděvu reflexní prvky. Tyto změny ale ještě musí projednat Senát.

 

Předváděcí akce od roku 2016 - další zpřísnění

Od Nového roku se dál zpřísňují podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí. Na letácích například nově budou muset být uvedeny ceny nabízeného zboží. Pořadatelé by také nesměli přímo při akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících peníze. Inspektoři České obchodní inspekce navíc budou moci nahrávat průběh předváděcích akcí i bez souhlasu pořadatelů.

 

Nové rozúčtování tepla zdraží vytápění

Česko sice prožívá další teplou zimu, až třetina bytů by ale mohla od Nového roku platit víc za vytápění. Mění se totiž způsob rozpočítávání tepla ve všech bytových domech. Podle odhadu Svazu družstev porostou výrazně náklady hlavně lidem, kteří radiátory téměř nevypínají. O několik set korun ročně víc budou platit i ti, kdo se naopak nechávají vytápět sousedy. Ušetří jen ty domácnosti, které radiátory používají přiměřeně.

 

Nájemníci budou do bytů více investovat

Nájemníkům a majitelům domů se mění i podmínky pronájmu. Nájemník ponese odpovědnost za opravy do celkové roční výše sto korun za metr čtvereční. U šedesátimetrového bytu tak půjde o šest tisíc. Vše nad tento limit bude hradit majitel. Mezi drobné úpravy hrazené nájemníkem bude patřit například malování, výměna zámků, opravy podlah nebo záchodů. Nájemníci se naopak nesmí pouštět do oprav radiátorů a rozvodů topení.
Změna přichází kvůli novému občanskému zákoníku. Ten sice uvádí, že „nájemce provádí a hradí pouze běžnou údržbu a drobné opravy související s užíváním bytu“, nijak ale nebylo specifikované, co přesně do této oblasti patří. Chyběl i maximální roční limit výdajů.

 

Daň z nemovitosti zaplatí kupující

Novinka pak čeká i nové majitele domů a bytů. Od dubna bude daň z nabytí nemovitosti platit pouze kupující. Zároveň už nebude existovat institut ručitele daně. Dosud se mohli prodávající a kupující dohodnout, která ze stran ponese daňovou povinnost, podle ministerstva to ale působilo problémy.

 

Sociální dávky se většinou nemění

S výjimkou těch, kdo pobírají příplatek na péči pro zdravotně a mentálně handicapované, si většina příjemců sociálních dávek v roce 2016 nepolepší. Rodičovský příspěvek, mateřská dovolená, dávky pro nemocné, přídavky na děti, porodné nebo životní a existenční minimum neporostou.
Nicméně víc než 330 tisíc handicapovaných si od srpna polepší. Stát zvýší příspěvek na péči o deset procent. Lidé s lehkou závislostí si tak polepší o osmdesát korun měsíčně, ti nejvíce závislí na svých blízkých nebo na asistentech pak o dvanáct set korun.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.