Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 1.10.2011 jsem nezaměstnaný a od 3.10. budu v evidenci ÚP. Vzhledem k tomu, že můj příjem mi výrazně klesne, nemohu již platit výživné v původní výši, chci se zeptat na možnosti a způsob, jak komunikovat s jednotlivými institucemi, abych neměl problémy ani s bývalou manželkou, ani se soudy, ani se Odborem sociální péče, ani s exekutorem a sociálkou.

Kdo mi stanoví novou výši výživného na nezletilé dítě (17 let) a od jakého data? Mohu to řešit žádostí o předběžné opatření a ihned z vlastní vůle začít platit méně a kolik, z čeho při výpočtu vycházet? Nevím, jak stanovit výši výživného a od jakého data, koho o snížených platbách informovat a do jakého termínu. Děkuji, Bivoj

ODPOVĚĎ:
Stanovit výši výživného může pouze soud. Takže musíte podat návrh na snížení výše výživného, uvést v něm důvody návrhu. K návrhu na snížení výživného připojte návrh na vydání předběžného opatření podle § 74 občanského soudního řádu na dočasné snížení výživného, a to do doby rozhodnutí o návrhu na snížení výživného. V tomto návrhu uveďte důvody a výši výživného jakou jste schopen platit. Návrhy podejte v nejbližší možné době.
Věcně a místně příslušným soudem je okresní soud dítěte (určeno bydlištěm, v němž se zdržuje).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.