Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přítel měl určeno doplatit dluh na výživném do stanoveného termínu už před půl rokem. Dluh v termínu neuhradil. Následně dostal trestní příkaz, kde dostal 4 měsíce odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let za neplacení výživného. Píše se tam, že má v této době podle svých možností a schopností uhradit dluh na výživném.

Nyní pravidelně splácí z podpory, protože je nezaměstnaný. Některý měsíc poslal (kromě běžného výživného) splátku pár tisíc, někdy pár stovek. Teď mu bylo doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí na dlužné výž. srážkami z podpory. Proti tomu se odvolal a uvedl, že dluh hradí splátkami podle svých možností, jak mu bylo uloženo. Navíc návrh byl podán před 2 měsíci a od té doby rovněž poslal pár splátek, celková dlužná částka by tedy měla být nižší. Výsledek odvolání zatím neví, ale podpora mu přišla už snížená o srážku. Může nyní opět zaslat splátku dluhu? Má tuhle platbu oznámit soudu a požadovat, aby tedy v usnesení, pokud bude odvolání zamítnuto, byla upravena dlužná částka? Je možné, že odvolací soud přihlédne ke snaze stále splácet z vlastní vůle? Děkuji. Sylvie

ODPOVĚĎ:
Lze předpokládat, že soud zohlední snahu uhradit dlužné výživné. Je nutné, aby soudu doložil všechny provedené platby a tím docílil snížení dlužné částky. Splátku může zaslat kdykoliv, bude se jednat o mimořádnou splátku dluhu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.