Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bývalý manžel podal k soudu žádost o snížení výživného na dceru z 4 400,- na 1500,- z důvodu snížení příjmu o 11 600,- a že má nezaměstnanou manželku. Dcera je plnoletá, u soudu byla sama a s tímto snížením souhlasila. Rozsudek nabyl právní moci 17.5.2011. Nyní jsem se dozvěděla, že dcera souhlasila pod nátlakem otce. Navíc jím uvedené údaje nebyly pravdivé. Jeho příjem se snížil jen o 9.500,- ( nyní má měsíčně asi 20 000,-) a v době konání soudu jeho žena měla opět již 2 měsíce práci.

Soud si jím uvedené údaje nijak neověřoval. Dcera se bojí podat k soudu žalobu na zvýšení výživného. Mohu to učinit já a případně ji v novém soudním jednání zastupovat? Bydlíme ve společné domácnosti a její finance stejně spravuji já. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám vaše dcera udělí plnou moc na zastupování v řízení o určení výživného, která musí být úředně ověřena (městský úřad,  notář), pak jste oprávněna ji u tohoto řízení zastupovat a vykonávat za ni příšlusné právní úkony (např. podání žaloby). Jinak je dcera zletilá a musí tyto úkony činit sama.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.