Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dospělého potomka, platím na něj výživné ve výši 3500 Kč. Matka potomka neplatí žádné výživné. Nyní potomek navrhl soudu, aby bylo výživné zvýšeno.
Mohu já nebo můj právník do vyjádření k návrhu napsat, že matka neplatí žádné výživné, i když u ní potomek nebylí (bydlí mimo bydliště mě otce i matky) a aby bylo jí výživné stanoveno nebo to musí udělat potomek? Může soud sám od sebe matce určit výživné matce?

Může v rámci probíhajícího soudního řízení na můj popud soud zjišťovat příjmy matky nebo nikoliv? Je pravděpodobné, že mi soud výživné navýší? Alexandr

ODPOVĚĎ:
Váš potomek by musel sám podat návrh na určení výživného placeného matkou. Vy sám tak učinit nemůžete. V soudním řízení o zvýšení výživného můžete jedině namítnout, že matka výživné neplatí a tedy není správné, aby soud Vám výživné zvyšoval.

Soud bez návrhu v této věci rozhodnout nemůže, nemůže tedy určit výživné poskytované ze strany matky ani požadovat po matce doložení jejích příjmů a výdajů. Šance, že Vám výživné bude navýšeno je  sice pravděpodobná, ale argumentem o např. vysokých příjmech matky a její vyživovací povinnosti vůči dítěti, můžete odvrátit toto navýšení. V případě, kdy dítě žije samostatně nelze s jistotou říct „ano, alimenty budou navýšeny“ ani „ne, alimenty navýšeny nebudou“.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.