Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po rozvodu dle dohody zůstal syn 1991 u mne a dcera 1993 u bývalé manželky. Výživné nám určil soud každému 1500,- protože jsme před rozvodem měli podobné příjmy a tak jsme nikdo neplatili. Od roku 2003 (krátce po rozvodu) mi byl přiznán plný invalidní důchod a jsem zcela odkázán na sociální dávky. Nyní syn ukončil učiliště, ale zaměstnání zatím nesehnal a matka si myslí, že už na něho nemusí platit a tím pádem mám já začít platit na dceru. Neměla by naopak bývalá manželka platit výživné na mne, když jsem těžce nemocen a musí o mne pečovat syn, jelikož se můj stav před dvěmi roky ještě zhoršil po několika mozkových mrtvicích? Děkuji za jakoukoliv radu, Ctirad


ODPOVĚĎ:
Doposud docházelo k zápočtu výživného, avšak poté, co Váš syn dostudoval jste povinen platit výživné na dceru. Pokud je výše výživného nad Vaše síly, musíte podat soudu návrh na jeho snížení s odkazem na změnu poměrů, která u Vás zcela jistě nastala. Rovněž můžete požádat soud o stanovení výživného na rozvedeného manžela, pokud nejste schopen sám se živit. Soud určí výživné s ohledem na přiměřenou výživu podle schopností, možností a majetkových poměrů bývalé manželky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.