Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

06/2016 dokončuji bakalářské studium. Rodiče mi platí soudem stanovené výživné. Když se přihlásím na navazující magisterské studium na jiný obor a na prezenční studium, ale nebudu tam chodit, pouze budu mít status studenta, a po 1. nezdařeném semestru studium ukončím, budou mi muset rodiče platit výživné v tom jednom semestru (po zaslání potvrzení o přijetí/o studiu)?

Je nějaký postih, např. vrácení výživného, pokud by se zjistilo, že jsem tam přihlášen jen na oko. S tím souvisí, do kdy mi musí rodiče platit výživné, pokud budu dělat státnice v červnu 2016. Děkuji předem za zodpovězení dotazu. Děkuji, Kryštof.

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. V případě, že byste se k dalšímu studiu přihlásil pouze formálně, záleželo by na tom, zda byste v daném období byl či nebyl schopen se živit. Pokud byste studoval pouze formálně, ale ve skutečnosti byste například začal pracovat a Váš příjem by stačil k pokrytí Vašich životních potřeb, pak by vyživovací povinnost rodičů vůči Vám skončila, protože už byste byl schopen se živit sám. Pokud byste ale během formálního studia neměl dostatečný příjem – občasné brigády se za schopnost samostatně se živit nepovažují – mohla by vyživovací povinnost rodičů vůči Vám trvat. Vše – včetně toho, jak dlouho Vám ještě rodiče budou muset platit výživné – tedy záleží na Vaší schopnosti se živit.
Pokud byste ale nadále pobíral výživné od rodičů i přesto, že už byste měl dostatečný příjem a tudíž byste byl schopen se sám živit, rodiče by na Vás následně mohli podat žalobu pro tzv. bezdůvodné obohacení a mohli by požadovat zpětné vrácení výživného, které jste neoprávněně přijímal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.