Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel má z prvního manželství dceru (nyní 16 let). Rozveden od roku 2002. Od této doby jsme spolu také žili ve společné domácnosti, do roku 2007 pouze jako partneři, od léta 2007 jako manželé. Již při prvním stanovení výživného v roce 2002 si soud vyžádal i potvrzení o výši mého příjmu. Chtěla bych se proto zeptat zda můj příjem (byla jsem v pozici přítelkyně, ne zákonné manželky) je také mimo jiné rozhodující pro stanovení výše výživného a soud má na toto tudíž nárok. A také zda tento stejný postup platí i pro pozici manželky. Má soud právo žádat potvrzení o výši mého příjmu jako manželky? Očekáváme totiž v nejbližší době žádost od bývalé manželky na zvýšení výživného. Děkuji, Michaela


ODPOVĚĎ:
Pro stanovení výživného hraje důležitou roli celková finanční situace Vaše manžela. To znamená, že soud musí zohlednit všechny jeho vyživovací povinnosti (např. kdybyste neměla práci a manžel Vás musel živit) a s tím souvisí stav jeho domácnosti. Proto si může vyžádat doklad o Vašem příjmu, a to pokud jste manželka nebo i přítelkyně. Důležité je hledisko společné domácnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.