Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl jsem se zeptat, zda jako 22letý studující a přitom i pracující člověk mám nárok na alimenty od svého otce? Můj otec na mě přestal platit alimenty, když jsem ukončil svou první školu. Poté jsem 3 roky nepracoval a nic neděll. Před rokem jsem nastoupil v zahraničí na školu, kde jsem prozatím dodnes. A tímto se chci zeptat, zda mám nárok na výživné, i přesto, že je mi už 22 let a při stdiu pracuji. V mém případě jde o to, že je to součástí studia. Učím se totiž na kadeřníka v Německu a výuka probíhá tak, že mám školu jen jednou v týdnu a po zbytek týdne chodím do práce (na praxi), kde za to dostávám peníze. Přídavky na dítě mi byly odebrány, důvod byl uveden, že jsem pracující student a proto na ně nárok nemám. Děkuji, Luboš


ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů trvá do doby, než jsou potomci schopni se sami živit. Nijak to nesouvisí s věkem dítěte. Pokud potomek i po dosažení zletilosti dále studuje, trvá vyživovací povinnost až do konce studia. Na druhou stranu je třeba, aby se jednalo o studium smysluplné, jímž se dítě připravuje na budoucí povolání. Pokud potomek střídá školy bez toho, aby některou z nich dokončilo, nelze na rodičích spravedlivě požadovat další placení výživného. To je ovšem třeba řešit na základě konkrétních okolností.

Při určování výše výživného se vychází z předpokladu, že děti mají právo se podílet na životní úrovni svých rodičů. Přihlédne se přitom na jedné straně k oprávněným potřebám dítěte v souvislosti s jeho věkem, zdravotním stavem, zájmovou činností a potřebou školních pomůcek. Na druhé straně soud musí posuzovat i možnosti rodiče, který má výživné platit. Soud tedy musí vycházet z příjmu rodiče, jeho majetku a musí přihlédnout i k dalším případným vyživovacím povinnostem vůči jiným dětem či dalším osobám.
Pokud Váš výdělek pokryje náklady na Vaše studium a život a Váš otec nemá nadstandardní příjmy nebo aspoň takové příjmy, které mu zaručují vyšší životní úroveň než je ta Vaše, nedoporučují vyžadovat alimenty. V opačném případě je tato možnost využitelná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.