Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz: dcera (20let) v červnu 2009 vyučená a od ledna 2010 pracuje a syn měl v prosinci 2009 18let, údajně studuje.
Zletilá dcera a nezletilý syn zastoupený matkou mě spolu s jejím právním zástupcem podali návrh na exekuci. Okamžitě jak jsem se o exekuci dozvěděl, vzal jsem si půjčky ještě jsem to stihl než mi to všechno zablokovali. Peníze (14 000 Kč) jsem poslal na adresu bývalé ženy která má děti v péči.
Nevím zda jsem neudělal chybu v poslám peněz matce dcera v tu dobu byla zletilá ale syn ještě ne. Je možné, abych žaloval vrácení výživného na dceru? Uzná mi to soud, když jsem omylem poslal peníze k rukám její matky?
A pokud ne, tak aspoň aby to bylo započítáno do výživného co mám ještě platit na syna. Bude minimálně ještě dva roky studovat. Jenže syn byl za měsíc po odeslání peněz k rukám matky taky plnoletý je šance že mi tak vyhoví? Nikdo nežádal o změnu adresy nebo čísla účtu na výživné po dosažení plnoletosti. Děje se tak automaticky když je plnoletý nebo je to jedno, zda pošlu peníze matce nebo zletilému dítěti? Ivan


ODPOVĚĎ:
Nezáleží, zda jste je poslal k rukám matce, protože šlo zjevně o výživné na Vaše děti. Pokud jde o dceru, která již v té době neměla nárok na výživné, a Vy jste ho přesto poslal, můžete je požadovat zpět-po dceři. Bylo totiž její povinností Vám oznámit, že již nestuduje. Jedná se o tzv. bezdůvodné obohacení.
Doporučuji poslat matce dopis, kde ji žádáte o dohodu, abyste se vyhnuli soudnímu řízení. V této dohodě ji navrhněte, že Vámi vyplacené peníze, které na dceru dostala neoprávněně se započtou právě na výživné pro syna, na určitou konkrétní dobu dopředu. Pokud na dohodu nepřistoupí, můžete věc řešit soudně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.