Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ráda bych se zeptala,jak je potřeba postupovat když muž (57 let) se chce rozvést se svou ženou, se kterou 15 let nežijí ve společné domácnosti a mají již plnoletou dceru, která studuje a na kterou muž stále platí výživné. Je potřeba nejprve dohoda o rozdělení majetku a placení výživného na dceru dokud bude studovat, nebo je možné rovnou podat žádost o rozvod? Kde má muž podat žádost o rozvod, když jeho žena žije 200 km daleko? Děkuji, Nela


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě záleží na tom, zda jsou manželé schopni se na rozvodu, majetku a dalších věcech domluvit. Pokud ano, tak je nejprve nutné u notáře sepsat dohodu o vypořádání, kterou předložíte spolu s žalobou o rozvod u soudu. V takovém případě soud nezkoumá příčiny rozvodu a ten je poté velmi rychlý.

Pokud se domluvit nedokážete nebo nechcete, tak jeden z manželů podá rovnou žalobu o rozvod u okresního soudu, v jehož obvodu měli manželé poslední společné bydliště (za podmínky, že v působnosti tohoto soudu stále bydlí jeden z manželů). Pokud ne, tak u soudu, v jehož obvodu má bydliště žalovaný, tedy ten z manželů, který nepodává žalobu o rozvod.
Soud pak zkoumá příčiny rozvratu – tzn., kdy se seznámili, jak dlouho jsou spolu, jak dlouho už si nerozumí a proč, případně, jak dlouho spolu nežijí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.