Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji ve společné domácnosti se svým přítelem, který platí výživné na svou dceru, která měla v červnu 2013 ukončit vysokoškolské studium. Přítel platí výživné 5.000 Kč měsíčně. Jeho příjem činí 18.000,- měsíčně. Při dotazu zda studium ukončila, mu pouze po SMS sdělila, že ještě ne, že navazuje roční povinnou praxí. 

Rádi bychom věděli, zda je VŠ povinná sdělit nám potřebné informace, které se od jeho dcery nedozvíme, nebo jakým způsobem máme postupovat, pokud se domníváme, že její údaje o studiu nejsou pravdivé. Domníváme se, že je pravděpodobné, že se jí nepodařilo zdárně uspět u státnic, do kdy v tomto případě jsme povinni platit výživné? Pokud nemáme informace, je možné soud požádat o ukončení plateb výživného? A je tento návrh u soudu nějak zpoplatněn? Velmi děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost Vašeho přítele vůči jeho dceři trvá do doby, než bude jeho dcera schopná se sama živit. Tato doba zpravidla končí ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Jestliže je výživné stanoveno soudně, měla by přítelova dcera skutečnost, že stále studuje, dokládat především soudu. Povinnost dokládat studium povinnému (Vašemu příteli) není žádným právním předpisem stanovena. Stejně tak nemá povinnost poskytnout informace ani vysoká škola, na které dospělá dcera studuje. Jestliže se Váš přítel domnívá, že dcera řádné nestuduje a pouze se snaží prodloužit si studentský život, může podat k soudu návrh na ukončení vyživovací povinnosti. Soudní řízení ve věci vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí jsou podle zákona o soudních poplatcích od poplatků osvobozena, takže Váš přítel nebude platit žádný poplatek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.