Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V lednu 2009 jsem se já a moje dvě děti (13 a 17 let) odstěhovala od manžela. Snažila jsem se s ním dohodnout, ale nebylo to možné, tak jsem v květnu 2009 podala žádost o rozvod. První stání bylo až v srpnu a mezitím bylo vydáno předběžné opatření na výživné ve výši 5500,-Kč na obě děti. Manžel toto rozhodnutí vůbec nerespektoval a nic neplatil. Od našeho odstěhování měl otec děti vždy každý druhý víkend. Soud se neustále odkládal a teprve v březnu 2010 byl vydán rozsudek na výživném a návštěvách u otce. Bylo mu vyměřeno ve výši 7000 Kč na obě děti a zaplatit dluh 74000,- Kč v pravidelných splátkách. Proti rozsudku se odvolal a do dnešního dne jsem nadostala ani korunu.
Chci se zeptat jestli i v této době (tzn.v době odvolání) platí předběžné opatření na částku 5500,- Kč a jestli musím děti posílat dál k manželovi.
Do tohoto víkendu jsem mu vždy dala děti tak jak chtěl, ale došla mi trpělivost a vzkázala jsem mu, že když mi nezaplatí alespoň každý měsíc nebudou k němu děti jezdit. Celé dva roky se snažím o to, aby děti nebyly do našeho sporu zataženy, ale teď mám pocit, že když budu nadále "hodná" k ničemu to nepovede.
Potřebuji vědět co se může stát. Paní advokátku mám sice drahou, ale velice zaměstnanou a prakticky se mnou komunikuje pouze před soudem. Proto Vás prosím o odpověď a radu. Martina


ODPOVĚĎ:
I v době odvolání platí předběžné opatření (jde o tzv. vykonavatelnost rozhodnutí), a to až do vydání pravomocného rozsudku odvolacího soudu. V žádném případě Vám nedoporučuji, abyste porušila dohody a přestala děti posílat za otcem. A to i přesto, že on své povinnosti neplní. Byl by to pro něj silný argument u odvolacího soudu a mohl by Vám později způsobit velké problémy. Dokud budete odpovědná a vstřícná, budou soudci s největší pravděpodobností stát na Vaší straně, ale pokud přestanete děti k otci posílat, je to vždy důvod ke změně rozhodnutí o výchově a výživě.  
Až bude rozhodnutí odvolacího soudu pravomocné, můžete otce dětí stíhat exekucí na veškeré jeho příjmy a také na veškerý jeho majetek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.