Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Podle nových tabulek by měl otec platit na dítě (starší 18 let) pokud ještě studuje 20 - 24 % z platu. Pokud tedy můj přítel má z prvního manželství 2 dcery (18 a 20 let, obě ještě studují) a jeho čistý měsíční příjem je 22.000 Kč, tak mu soud může určit platit výživné max. celkem 10.560,- Kč. Nyní platí na obě dcery 7000,- Kč měsíčně, kupuje jim dárky k narozeninám a k svátku, vánocům, a platí i další věci, které dcery potřebují a o které si jeho bývalá žena řekne. Byl u soudu již 2x, pokaždé mu zvýšili výživné a nyní mu již bývalá žena naznačila, jestli viděl nové tabulky, kolik by měl platit. Tzn. zřejmě půjde znovu k soudu. Přihlíží soud nějak k tomu, že můj přítel při rozvodu nechal veškerý majetek bývalé ženě? Peníze rozdělil na 3 díly, jeden díl bývalá žena, dva díly pro dcery na případná další studia (toto mají sepsané u notáře), s penězi však hospodaří bývalá žena. Nyní přítel zjistil, že bývalá žena koupila byt, ve kterém dosud bydlí s dcerami, do osobního vlastnictví (bez hypotéky, tzn. za hotové), nechala zasklít lodžii, nově vybavila obývací pokoj, a přítel má obavy, že peníze určené pro dcery jsou pryč. Může přítel prostestovat proti dalšímu zvýšení výživného, pokud dcerám zanechal peníze výslovně určené na studia? Pokud jsou dcery již plnoleté, musí ony žádat o zvýšení výživného a je pravda, že na výživné pro takto dospělé dcery musí přispívat oba, tedy i bývalá žena? Sandra


ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost mají zásadně oba rodiče. Dcery však s matkou bydlí, tzn. že ona může říci, že jim poskytuje bydlení a stravu. Pokud máte notářsky potvrzeno, že jste určité finance již dříve určili na studium dcer, pak by to soud měl vzít v úvahu a přizpůsobit tomu i výši výživného. Pokud jsou dcery dospělé, výživné musí žádat již ony samy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.