Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme s manželem problém ohledně využití výživného na jeho dceru. Bylo mu soudně před dvěma roky stanovené výživné na dvouletou dceru 2500. Jeho bývalá přítelkyně uvedla v žádosti o výživné, že není schopen se postarat o dítě a že je alkoholik. Bohužel, ačkoliv by neměla být soudkyně zaujatá mluvila s manželem, jako s alkoholikem. Manžel tedy platí 2500 kč měsíčně, ale bohužel na dceři to nejde vidět. Maminka ji kupuje strašné oblečení a hlavně boty. Ještě před rokem jsme ji kupovali i oblečení, když malá potřebovala a všechny účty máme schované. Po té co jmse ji koupili zimní boty za 600 Kč a malou jsme měli opět za 14 dní na víkend přišla v těch botech, ale byly úplně zničené. Řekla nám na to, že to udělali učitelky ve školce a ty boty vyhodila, když jsme je chtěli zpět.
Od té doby ji už nedáváme zakoupené věci domů k mamince, ale malá má u nás skřínku, kde má i oblečení a vždy si ji převlékneme, protože bychom jsme se museli stydět za to, jak se maminka o ní stará. Když se jí manžel zeptal proč jí nekoupí pořádné boty, které jí nebudou ničit nohu, tak řekla, že na to nemá peníze. Přitom maminka chodí do práce kde má plat asi 11.000. čistého, 2500Kč alimenty a ještě přídavky na malou.
Žije již přes rok s přítelem. Já mám ještě z předchozího manželství tři děti ve věku 15, 13, 9 let a teď s manželem čekáme miminko. Manžel by chtěl snížit alimenty, ale jen z toho důvodu, že si myslí,že to nevyužívá pro dceru, ale pro sebe. Taky jsem se chtěla zeptat, jak se může manžel bránit proti tomu, že o něm řekla,že je alkoholik což není pravda. 
Je tak vedený na sociálce a má strach, že by se to mohlo obrátit proti němu.
Jana


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě nastane zcela zřejmě změna okolností díky narození dalšího dítěte. To znamená, že manžel bude mít další vyživovací povinnost a Vy můžete žádat o změnu rozhodnutí pro změnu poměrů.
V tomto řízení můžete poukázat na všechny zmíněné okolnosti, ovšem pouze pokud je budete moci doložit. Domnívám se že by mohlo dojít ke snížení výživného, avšak konečné rozhodnutí je pouze na soudci a ten bude rozhodovat hlavně v zájmu dítěte.

Pokud se budete chtít bránit nařčení z alkoholismu apod., tak je jediná obrana, a to žaloba u soudu na ochranu osobnosti. Můžete se domáhat, aby bylo upuštěno od podobných útoků, aby byl napraven závadný stav, a také přiměřené zadostiučinění, které může být vyplaceno i v penězích. Bohužel soudní proces je časově i finančně velmi náročný, a bude na Vás vše prokázat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.