Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám přítele, který je rozvedený. Z předchozího manželství má dvě děti. Děti vychovává matka. Přítel platí poctivě výživné, bere si děti co 14 dnů na víkend. Mám dotaz ohledně registrovaného partnerství. Pokud se s přítelem registruji, může jeho manželka žádát o zvýšení vyživného na děti?

Počítal by se můj příjem do příjmu manžela a tím může žádat o zvýšení výživného? Děkuji, Tadeáš

ODPOVĚĎ:
Při určování výše výživného soud nezohledńuje jen příjmy povinného rodiče, ale také jeho majetkové poměry - zkrátka posuzuje jeho celkovou životní úroveň. Podle zákona o rodině (ZoR) totiž děti mají právo podílet se na životní úrovni svých rodičů. Při posuzování celkové životní úrovně Vašeho partnera bude tedy soud brát v potaz i Vaše příjmy, přihlédne ale i k tomu, zda Vy sám máte vyživovací povinnost(i) vůči dalším lidem. To, že soud vezme v úvahu i Vaše příjmy tedy ještě nemusí znamenat, že výživné automaticky zvýší.
Jestliže s přítelem žijete ve společné domácnosti a společně hradíte náklady na své potřeby, může soud při posuzování životní úrovně přihlédnout k Vašim příjmům ještě před uzavřením registrovaného partnerství.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.