Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi osmnáct let a vím, že ze zákona mám právo, aby alimenty chodily na moje jméno. Ale nevím co pro to udělat, aby tomu tak bylo, jelikož s otcem nejsem v kontaktu a ani neznám jeho adresu. Helena

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste již zletilá, máte skutečně právo na to, abyste výživné dostávala do vlastních rukou. Doporučuji se tedy nejprve zkusit dohodnout s matkou či jinou osobou, které je výživné zasíláno, aby Vám kontakt na Vašeho otce zprostředkovala. Pokud neuspějete, máte dvě možnosti: buď vymáhat výživné do vlastních rukou soudní cestou nebo se pokusit najít otce sama.

Zvolíte-li druhou možnost, doporučuji zajít na oddělení evidence obyvatel na městském úřadě v místě Vašeho bydliště. Zde by Vám měli být schopni s nalezením Vašeho otce pomoci - můžete zde například podat žádost o výpis z centrální evidence či registru obyvatel. Jestliže znáte jméno, příjmení a alespoň datum narození nebo rodné číslo Vašeho otce, měla byste být v hledání úspěšná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.