Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z manželství jsem si přinesl plno exekucí, ale při stanovení výživného na moje dvě děti na to soud nepřihlížel. Teď mi po srážkách v práci ale tolik peněz nezbývá, abych zaplatil nájem i výživné, dá se s tím něco dělat? Plat mám 28.000 Kč, po exekuci mi zbývá 15.000 Kč, nájem 9.000 Kč, výživné 6.500 Kč. Martin

ODPOVĚĎ:
V případě exekuce ze mzdy či platu Vám musí zůstat alespoň nezabavitelné minimum. Toto minimum představuje pro jednotlivce částku 5.842 Kč. Tato částka se za každou vyživovanou osobu zvyšuje o 1.460 Kč. Pokud Vám ale po uhrazení nájemného a výživného nezbývá dostatek finančních prostředků na Vaše životní potřeby, můžete se obrátit na soud se žádostí o snížení výživného.
V žádosti (návrh na snížení výživného - vzor je ve webu naší právní poradny) uveďte všechny důležité skutečnosti - výši Vaší mzdy po odečtení částek strhávaných na exekuce, výši nájemného i výživného.
To, zda soud Vaší žádosti vyhoví, nelze předjímat - soud bude zkoumat finanční možnosti obou rodičů, ale bude brát v úvahu také oprávněné zájmy Vašich dětí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.