Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dcera odmítla nadále bydlet se svojí matkou a jejím přítelem. Úderem 18-tého roku se přistěhovala do mé domácnosti. Dcera je studentem střední školy. Vzhledem k jejímu věku by si měla vyjasnit výši výživného se svou matkou, ale bohužel se odmítá se svoji matkou bavit.

Může mi dcera dát plnou moc pro zastupování ve věci stanovení výše výživného? Jednalo by se o „Mimosoudní dohodu o výživném pro zletilé dítě“. Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Záleží, zda budete celou záležitost řešit soudně či pouze formou dohody – mimosoudní cestou. Níže zpracuji obě varianty.
1. DOHODA MIMOSOUDNĚ
Pokud se s Vaší bývalou ženou domluvíte na výši výživného mezi sebou pro zletilou dceru, navrhovala bych následující postup: pokud se domluvíte s matkou zletilé na znění dohody, respektive výši výživného, navrhuji nechat sepsat dohodu formou notářského zápisu s doložkou vykonatelnosti. U notáře bude možno sjednat různé termíny schůzek pro podepsání této dohody – takže by se Vaše dcera s Vaší bývalou manželkou vůbec nemusela potkat.
Dohoda formou notářského zápisu s doložkou vykonatelnosti zakládá exekuční titul, to znamená, že v případě neplacení výživného by bylo možné dlužné plnění okamžitě vymáhat. Což je výhodné.
Samozřejmě můžete komunikovat s bývalou manželkou ohledně výživného na zletilou dceru na základě plné moci. Vzor plné moci naleznete na stránkách bezplatné právní poradny, sekce VZORY, kategorie OBČANSKÉ PRÁVO.
2. SOUDNÍ ŘÍZENÍ
V takovém případě, by Vaše dcera podala návrh na stanovení výše výživného pro zletilé dítě. Vzor takového podání je dostupný na stránkách poradny zde.
I v tomto řízení by bylo možné, abyste byl účasten na základě plné moci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.