Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci na bývalou manželku podat trestní oznámení z důvodu neplacení výživného na děti, neboť již 4 měsíce za sebou nezaplatí alimenty. Zároveň na ní chci podat "Návrh na výkon rozhodnutí" neboť od roku 2009 mi na alimentech dluží přes 100.000,- Kč. Výše výživného a jeho splatnost byla stanovena soudem.

Postupuji správně, když do "Návrhu na výkon rozhodnutí" k dlužné částce na výživném přičtu i dlužnou částku za poslední 4 měsíce? Na jaký soud se mám s tímto návrhem obrátit, nebo stačí s tím zajít na Policii ČR? Mohu podat "Návrh na výkon rozhodnutí" i na dlužnou částku, která vznikla exmanželčiným pobytem ve vězení (od r. 2008 do 2009), i když v té době nebyla ve věznici pracovně zařazená? Mám právo požadovat placení výživného a úhradu vzniklého dluhu, za neplacení alimentů za předešlé období, po rodičích bývalé manželky, která stále neplatí? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Trestný čin zanedbání povinné výživy upravuje § 213 trestního zákona, který říká, že "kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok". Soudní praxe však v tomto případě vyžaduje neplnění vyživovací povinnosti alespoň po dobu šesti měsíců. Jestliže tedy bývalá manželka nezaplatila výživné "jen" čtyři měsíce po sobě, s trestním oznámení zatím neuspějete. Po dosažení šestiměsíční lhůty se s trestním oznámením můžete obrátit na Policii ČR.
Dlužné výživné můžete vymáhat podáním návrhu na exekuci na plat nebo na exekuci prodejem (ne)movitých věcí Vaší bývalé manželky. Návrh si můžete sepsat sám, případně Vám s jeho sepsáním může pomoci právník nebo sociální pracovnice oddělení sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD).
Návrh podejte k okresnímu (městskému) soudu, v jehož obvodu má nezletilé dítě trvalé bydliště. Návrh může obsahovat veškeré dlužné výživné, tedy i výživné za dobu, kdy byla bývalá manželka ve vězení i za poslední čtyři měsíce. Po rodičích bývalé manželky nemůžete vymáhat dlužné výživné, můžete se ale domáhat toho, aby jim bylo stanoveno výživné, které budou hradit místo své dcery (Vaší bývalé manželky).
Exekuční řešení je lepší než-li soudní, formou výkonu rozhodnutí. Viz zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vymahani-dluhu-soudne-exekucne/9485-dluhy-a-postup-jejich-vymahani-soudne-nebo-exekucne.html
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.