Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu ohledně neplacení výživného ze strany zaměstnavatele. Bývalý manžel neplatil výživné na dceru (9let), tak jsem v roce 2003 podala žalobu k soudu o placení výživného srážkami ze mzdy zaměstnavatelem . Soud mi vyhověl a soudní rozhodnutí nabylo právní moci 13.8.2003 - dlužné výživné mi bylo doplaceno a do srpna 2009 bylo výživné řádně placeno zaměstnavatelem . Od září 2009 mám ale se zaměstnavatelem velké problémy ohledně řádného zasílání výživného. Bývalému zaměstnavatel výživné strhne z platu, ale má dost velkou drzost na to, aby mi výživné neplatil, anebo platí až s několikaměsíčním zpožděním. Obrátila jsem se s tímto problémem na soudkyni, která by měla tento problém řešit, ale bylo mi sděleno, že na tento problém žádné zákony nejsou! Po mé několikaminutové urgenci napsala zaměstnavateli dopis (2.11.2009) s dotazem, z jakého důvodu řádně neplní soudní rozhodnutí a zaměstnavatel ji po dvouměsíční odmlce odpověděl (16.1.2010), že v roce 2009 neměl stanoven výplatní termín a toto soudkyni stačilo jako odpověď. Prý s tímto nic víc dělat nemůže! Už jsem si došla i osobně pro vysvětlení k zaměstnavateli a ten se mi vysmíval do očí, že žádné soudní rozhodnutí neporušuje! Moc předem děkuji za odpověď. Lada


ODPOVĚĎ:
Podle § 292 občanského soudního řádu platí, že jestliže plátce mzdy neprovede ze mzdy povinného srážky řádně a včas nebo provede-li je v menším než stanoveném rozsahu, může oprávněný uplatnit proti plátci mzdy u soudu právo na vyplacení částek, které měly být ze mzdy povinného sraženy.

Jinými slovy žádejte u soudu vyplacení částek proti plátci mzdy a to písemně. Vždy zdůrazněte, že jde o výživné na nezletilé děti – soud by měl postupovat rychleji.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.