Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj přítel má po rozvodu ve střídavé péči syna. Alimenty byly stanoveny soudně dle tehdejších příjmů. Otec platí matce 3000,- matka otci 2 000,-. Nyní je syn plnoletý, studuje vysokou školu a bydlí u otce, matku navštěvuje 2-3 večery měsíčně. Náklady spojené se studiem se hradí společně.

Veškeré další náklady hradí otec. Tato situace trvá více než rok. Matka odmítá jakoukoli změnu. Prosím o radu, jak dále postupovat. Musí otec požádat soud o úpravu výživného nebo musí žádat syn? Může otec přestat platit výživné matce, když u ní syn nebydlí. V případě, že tak otec učiní, předpokládá, že matka přestane výživné platit jemu. Je nějaká jiná cesta kromě soudní? Děkuji, Justýna

ODPOVĚĎ:
Je-li syn Vašeho přítele již zletilý, střídavá výchova už z právního hlediska neexistuje. Váš přítel již nemusí výživné platit matce, může ho platit přímo synovi, stejně tak může učinit matka. Co se týče výše výživného, na místě Vašeho přítele bych se nejprve pokusila se synem na výši, která by byla pro oba přijatelná, dohodnout. Pokud dohoda nebude možná, nezbude Vašemu příteli nic jiného, než se vydat soudní cestou. Váš přítel pak bude muset podat návrh na úpravu (snížení) výživného u okresního soudu v místě synova bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.