Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně výživného. Můj manžel má z prvního manželství 15letou dceru a deset let platí výživné.Loňského roku si jeho exmanželka zažádala o zvýšení alimentů z 1500 Kč na 4000 Kč. Letos 29.3. se má dostavit k soudu. Od roku 2000 mu bylo stanoveno 1500 Kč což dodržoval, jelikož jeho dcera v září nastoupila na střední školu, tak jsme usoudili, že procestuje nějaké peníze, tak platil výživné 2000 Kč. Otázka zní: kolik asi dostane navýšení výživného, když loňský rok měl průměr platu cca 15.000 Kč a já cca. 14000 Kč. Společně máme devítiletou dceru. Děkuji za odpověď. S pozdravem Andrea.


ODPOVĚĎ:
Bývalá manželka bude prokazovat, proč potřebuje dcera dvojnásobné zvýšení alimentů. Pravděpodobně půjde o zvýšení nákladů na cestování a také v jejím věku i na ošacení a kroužky. Vašemu manželovi prospěje, pokud bude moci prokázat, že např. své dceři platí i mimo pravidelné alimenty i další věci a tudíž že takové zvýšení alimentů manželka nepotřebuje. Vždy je dobré ukázat dobrou vůli a zdůraznit, že se sám rozhodl více platit, potom co nastoupila na střední školu. A také že má i další závazky (další dcera nebo např. hypotéka) a že tudíž 4000 nemůže platit.

Na to, kolik soudce zvýší alimenty nelze odpovědět. Je to vždy pouze na rozhodnutí a v pravomoci soudce a žádné striktně dodržované tabulky neexistují.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.