Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můžu v žádosti o svěření syna do péče a určení výživného na syna, napsat i požadavek na výživné na moji osobu, nebo to musí být další samostatná žádost? Jakým způsobem můžu požadovat zaplacení investice do bytu, (myslím tím koupelnu) tu jako jedinou můžu dokázat (byla zaplacena z porodného, jde o byt manžela), že jsem ji zaplatila já osobně.

Bývalý přítel mi peníze dobrovolně v žádném případě nedá, ale nevím jestli to zase můžu uvést do té jedné žádosti o svěření do péče - přijde mi, že to se svěřením do péče vlastně nemá nic společného. Ex přítel mi hodně často vyhrožuje, že mi nechá zlomit ruce a nohy, pak že mi nechá sebrat syna, potom že mého současného přítele nechá zmlátit, nechá mu zapálit auto a podobně. Naposledy když jsem si přijela k bývalému příteli vyzvednout syna, tak mi ho nechtěl dobrovolně dát. Byl viditelně pod vlivem alkoholu a donutil mě zavolat současnému příteli - musela jsem ho poprosit, aby přijel před byt ex přítele. Až současný přítel přijel, tak byl ex přítel teprve ochotný mi syna předat. Ale předtím si neodpustil delší monolog o tom co všechno mu patří, co všechno dokázal, koho všechno zná a koho může podplatit, aby nám ze života udělal peklo, pak mi ukázal, že má za opaskem pistoli a dokonce ji přede mnou nabil. Pak teprve šel do bytu pro syna a předal mi ho. Mám strach, aby komukoliv neublížil v opilosti. Nijak nemůžu jeho jednání dokázat a jsem zoufalá z toho, jak jeden člověk může takhle neustále znepříjemňovat život mě a mému okolí. Děkuji, Dobromila

ODPOVĚĎ:
Žádost o výživné na dítě a na vás není možné sloučit do jedné žaloby. Důvod je prostý - jde o dvě odlišné žaloby a v každé z nich je místně příslušný jiný soud. V případě žaloby o výživné na dítě je místně příslušný soud v místě bydliště Vašeho syna, ohledně výživného na Vás je to pak soud v místě bydliště Vašeho bývalého přítele.
To, že Váš bývalý přítel byl v době kontaktu s Vaším synem pod vlivem alkoholu a v tomto stavu měl u sebe zbraň, lze považovat za závažnou skutečnost. Pokud máte obavy o bezpečí Vašeho syna, což je v tomto případě pochopitelné, doporučuji se obrátit s těmito informacemi na orgán sociálně právní ochrany dětí, tzv. OSPOD, který sídlí na městském úřadě v místě bydliště Vašeho syna. Můžete požádat sociální pracovnici, aby v domácnosti Vašeho přítele provedla šetření, případně požadovat omezení - a pokud by se situace opakovala event. i zákaz - styku syna s otcem.
K vyhrožování - doporučuji pořídit zvukový záznam podobného jednání diktafonem nebo mobilním telefonem a jít s tím obratem na policii. Nenechte se odbýt (že dokud bývalý manžel nikomu neublíží, že s tím nemohou nic dělat) a dožadujte se policejního nahrávacího zařízení a zahájení trestního řízení.
Ihned bez dalšího můžete policii informovat o tom, že Vám bylo vyhrožováno zbraní a policii tedy žádáte prošetřit, zda se jedná o legálně drženou zbraň či nikoliv.
K vymáhání vložených peněz - pokud jste investovala do expřítelova majetku, budete muset podat žalobu na vrácení peněz, pokud není investice starší jak 3 roky - v opačném případě by expřítel mohl úspěšně namítat promlčení Vaší pohledávky. Tato žaloba je zcela samostatným úkonem - nesouvisí s péčí o dítě.
Věřím, že bydlíte v místě, které není Vašemu bývalému příteli známo. Při jakémkoliv excesu - pokus o napadení, vyhrožování, obtěžování apod. neprodleně kontaktujte Policii. Při dlouhodobějším sledování nebo pronásledování se může jednat o trestný čin i bez toho, aby Vám nebo Vašim blízkým bylo vyhrožováno či způsobena opravdová újma na zdraví.
Pokud mohu doporučit vyhledejte psychologa - styky s bývalými partnery, zejm. pokud jsou nevyhnutelné kvůli dětem, jsou psychicky velmi náročné a je těžké naučit se správně reagovat a enechat se zastrašit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.