Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ozvali se věřitelé bývalého manžela. Já za něj platím 4. rokem 2.000 Kč měsíčně a mám oblepený nábytek od exekutora. Nově mám exekuci na plat,  nechávají necelých 12.000 Kč  a z toho zaplatím ty 2.000 Kč exekuci a nájem 7.000 Kč. Zůstanou mi 3.000 Kč pro dvě osoby.

Manžel mi občas pošle stanovené alimenty 1500,- Kč. Rozhodl se posílat peníze dceři, která je použije na cigarety a diskotéky. Vůbec mě neposlouchá, nepřijde domů třeba celý víkend a nevím kde je. Sám nadělal dluhy a utekl do Prahy a zde si otevřel restauraci, ale nikdo ho nemůže najít, protože vše je napsáno na jeho přítelkyni. Takže část jeho dluhu platím já a své dluhy si proto neplatím. Bývalý manžel mi říká, že mám dělat načerno. Směje se mi. Velmi nepravidelně platí výživné na dceru. Potřebuji vědět jestli mohu žádat o zvýšení výživného na dceru a jestli je možné za něho platit dvě exekuce. První platím již delší dobu, jsem na splátkách domluvená, protože mi oblepili nábytek, takže to splácím pravidelně. Druhou exekuci mám na mzdu, taktéž za manžela. To znamená, že měsíčně celkem zaplatím za jeho dluhy téměř půlku své výplaty, zaplatím nájem a nemáme z čeho žít. V práci na účtarně je to nezajímá kolik platím, tak mi nechávají minimum t.j. 11.900. Z toho zaplatím smluvenou splátku exekutorovi a byt 6700 a na měsíc nám zůstává 3200. Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
V dotazu hovoříte o manželovi, ale o výživném na dítě - jste rozvedená a máte vypořádána SJM a dítě v péči? Či nikoliv? Pokud jste rozvedená, tak musíte platit dluhy, které určil soud ve vypořádání společného jmění manželů SJM. Pokud rozvedená nejste, uvažujte o rozvodu.
Dále můžete zvážit, zda by ve Vašem případě nebylo vhodné situaci řešit insolvenčním řízením, konkr. oddlužením (s ohledem na výši dluhu). Z důvodu kapacitních možností poradny doporučuji v tomto směru prostudovat zákon č. 182/2006 Sb., § 389 a násl.
k výživnému - pokud je dcera zletilá, může žádat o zvýšení sama. Pokud není zletilá, tak Vy (a také Vám by mělo být výživné zasíláno).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.