Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych vás poprosit o radu. Jedná se o mě,mou čtyřměsíční dceru a jejího otce, se kterým nejsem v žádném vztahu. Dceru nechtěl, nyní když je na světě, tak naopak žádá přes žalobu o popření otcovství o styk s ní. Já nechci aby ji vídal a vzdávám se jakékoli finanční podpory z jeho strany. Je nějaká možnost, abych dosáhla svého anebo ji jednoduše bude moci vídat? Pokud bude zapsán do rodného listu a soud mu návštěvy, později i styk s ní každý druhý víkend povolí, pak bych samozřejmně výživné přijala a podle toho, co jsm se dozvěděla mám nárok i na jinou finanční podporu.

Jeho plat se pohybuje kolem dvaceti tisíc, žije v jedné domácnosti s přítelkyní a jejím synem, který také určité víkendy tráví u svého otce. Nemá tedy vyživivací povinnost k žádnému jinému dítěti. Také by mě zajímalo zda mu musím umožnit styk s dcerou do doby než toto určí soud. Chce jí donést vánoční dárky.Doslechla jsem se,že existuje tzv. předběžné opatření-může o toto požádat i v době kdy ještě nebyly provedeny testy DNA, které si přeje a on není zapsán do rodného listu?
Vzdám se čehokoli, co by mi musel teoreticky dávat jako otec dítěte, ale pokud opravdu bude dceru vídat, chci aby mu to přišlo draho. Díky němu jsem strávila celé těhotenství v nemocnici.
Děkuji, Bibiana

ODPOVĚĎ:
Aktuálně nemáte povinnost umožňovat styk otci s dítětem. Pokud bude podaný návrh na předběžné opatření, tak se o tom včas dozvíte.
Předběžné opatření nebude bez výsledků DNA testů nařízeno – není žádný důvod považovat otce za otce a tedy za osobu oprávněnou návrh podat. Návrh musí podat otec. Pokud v budoucnu bude otcovství určeno, má dítě nárok na výživné. Podle § 95 je otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím. Právo žádat úhradu nákladů se promlčí ve třech letech ode dne porodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.