Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželka si našla nového přítele na opačném konci republiky. Nyní jsme v rozvodovém řízení, kde po dohodě bylo dítě svěřeno do péče matky. Jde jen o četnost, kdy můžu s dítětem trávit čas já. Soudem to nebylo určeno, jelikož jsme oba pravdivě uvedli, že jsme schopni se domluvit, svou dceru mohu vidět kdykoliv chci. Jen že je to skoro 500 km daleko a cesta vlakem trvá cca 10 hodin v jeden směr. O ceně jizdenky nemluvě. Tudíž z časových důvodu i finančních není možné vídat dceru tak, jak bych si přál. Lze tedy donutit manželku abych mohl svou dceru vídat dle svých představ? Ona se odstěhovala a odvezla dceru i přesto, že jsem s tím nesouhlasil. Vždy když chci dceru tak si musím zařídit v práci dovolenou, což nelze pořád z důvodu, že dovolené je samozřejmě omezený počet dní. Děkuji za radu, Marek


ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste uvedl, že je možné se s manželkou domluvit, nemáte v ruce žádné soudní rozhodnutí. Donutit tedy manželku nemůžete. Předpokládám tedy, že Vaše manželka bude vstřícná k Vašim racionálním požadavkům. Pokud ne, můžete se obrátit na soud, aby určil, kdy můžete dceru vídat. Upozorňuji Vás, že Vaše požadavky nemůžou být vyslyšeny zcela, neboť i Vaše bývalá manželka má s dcerou vlastní plány, a ty se můžou zdát stejně oprávněné jako ty Vaše. Navíc je nutné, aby dcera pravidelně chodila do školy. Doporučuji tedy sestavit s manželkou pravděpodobný plán návštěv, který budete pokud možno dodržovat. Ve Vaší situaci je v zájmu všech, abyste plnili vzájemné sliby.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.