Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně právního vysvětlení soudního rozsudku, který řeší styk otce s dítětem. V rozsudku je psáno: Otec je oprávněn stýkat se s nezletilým každý sudý týden v sobotu a v neděli od 14-19 hodin. Matka se zavazuje nezletilého ke styku řádně připravit a předat otci ve stanovenou dobu před domem, ve kterém s nezletilým bydlí a na tomtéž místě ve stanovenou dobu po skončení styku nezletilého od otce opět převzít. Otec se zavazuje nezletilého Matyáše od matky ve stanovenou dobu před domem, ve kterém matka s nezletilým bydlí, ke styku převzít a na tomtéž místě ve stanovenou dobu po skončení styku nezletilého matce opět předat.
Otec si chodí jen někdy a jen některé dny. Dává mi vědět jen jeden den dopředu. Vzhledem k tomu, že mám možnost trávit čas s dítětem mimo město, potřebovala bych vědět, zdali má právo držet mě i s dítětem doma, a pak nepřijít? Nebo má stejnou povinnost přijít, jako já mám povinnost mu syna dát? Já zatím sedím každý sudý týden doma a čekám, zdali se rozhodne přijít, nebo ne, vím totiž, že kdyby se rozhodl přijít a já nebyla doma, bylo by to bráno jako porušování soudního rozhodnutí... Děkuji za odpověď, Tereza


ODPOVĚĎ:
Otec má stejnou povinnost si dítě vyzvednout, jako Vy ho na to připravit. Pokud tak opakovaně nečiní, je to jistě důvod pro změnu rozhodnutí o výchově a výživě. Můžete tedy navrhnout, jiné schéma návštěv otce s dítětem – např. méně návštěv apod. Doporučuji situaci konzultovat s orgánem sociálně právní ochrany dětí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.